22 / 11 / 2024
fuzul

Tapu harcı 2017 hesaplama örneği!

Tapu harcı 2017 hesaplama örneği!

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için tarafların belli oranlarda tapu harcı ödemesi gerekiyor. İşte tapu harcı 2017 hesaplama örneği..




492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Tapu harcını alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Ancak uygulamada harcın tamamı alıcı tarafından ödenerek masraf, satış bedelinden düşülebiliyor.


Tapu harcı 2017 hesaplama kuralı

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanır. “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


Tapu harcı 2017 hesaplama örneği

Satış bedeli: 200 bin TL

Tapu harcı: 4 bin TL + 4 bin TL = 8 bin TL


Tapu harcı eksik hesaplanırsa ne olur?

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön