01 / 05 / 2024

Tapu harcı indiriminde son 4 gün!

Tapu harcı indiriminde son 4 gün!

Gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil edilirken, 15 Mart'ta binde 15'e indirilen tapu harcındaki bu indirim 4 gün sonra sona eriyor..



Tapuda yapılan gayrimenkul devir işlemleri için tarafların belli oranlarda tapu harcı ödemesi gerekiyor. Tapu harcı, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapu harcı indiriminde son 4 gün

Söz konusu tapu harcında 15 Mart'ta Bakanlar Kurulu tarafından indirim yapılmıştı. Tapu harcında indirim 30 Eylül'de sona erecek olup, indirimden yararlanmak için son 4 gün bulunuyor.


Söz konusu tapu harcı indirimi, konut ve işyerleri (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) için geçerli olup, arsa ve arazi devir işlemlerinde indirim uygulanmıyor.


Tapuda gerekli belgeler

Tapuda satıcıdan istenen evraklar:

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)


Tapuda alıcıdan istenen evraklar:

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- T.C. Kimlik Numarası

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön