28 / 04 / 2024

Tapu harcı nereden ödenir?

Tapu harcı nereden ödenir?

Tapu dairesinde yapılan işlemler, tapu harcına tabi tutuluyor. Bu harç işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak iki taraftan da alınıyor. Peki, tapu harcı nereden ödenir?



Tapu harcı nereden ödenir?

Tapu dairesinde yapılan işlemler, tapu harcına tabi tutuluyor. Bu harç işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınıyor. Hem alıcının hem de satıcının ödemek ile mükellef olduğu tutar satış bedelinin binde 20'si oluyor. Peki, tapu harcı nereden ödenir?


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. 


Tapu harcı ödeme yerleri:

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerince e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup: Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Tapu harcı cezası geldi ne yapmalıyım?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön