14 / 05 / 2024

Tapu harcı ödemesi nereye yatırılır?

Tapu harcı ödemesi nereye yatırılır?

Tapu, taşınmazların satışında kullanılan resmi bir belgedir. İlk defa tapu harcı yatıracak kişiler, “Tapu harcı ödemesi nereye yatırılır?” şeklinde soruya yanıt arıyor. İşte detaylar!



  • İlk önce online olarak yani internet üzerinden bu işlem yapılabilir. İnternet üzerinden tapu harcı ödemesi yapabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi sistemleri kullanılabilir.
  • Vergi dairelerine gidilip tapu harcı ödenebilir. Bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek tapu harç ödemesi yapılır.
  • Bankalar üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Hazine ve Maliye Bakanlığı, tapu harcı gibi ödemelerin daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için, bazı kurum ve kuruluşlara tapu harcı ödemesi alma yetkisi veriliyor. Önceki yıllarda sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş bankalardan tapu harcı ödemesi yapılabilir aynı şekilde artık yapılan düzenleme ile 2022 yılından itibaren tüm bankalar üzerinden tapu harcı ödemesi yapılabiliyor.

TAPU HARCI NEDİR?

Tapu harcı, taşınmazların alım ve satım işlemleri yapılırken istenilen tapu hizmetleri bedeline verilen bir addır. Tapu harcı, taşınmazı alan kişinin devreden kişiye ödeyeceği bedel üzerinden hesaplanmaktadır ve malın bedelinin yüzde 2'si kadarlık bir kısmını oluşturur. Örnek verirsek, de, 200 bin TL değerinde bir evin satışı gerçekleştiği zaman bu satış bedeli üzerinden yüzde 2'lik miktara denk gelen toplam 4 bin TL, alıcı ve satıcı tarafından ödeme yapılıyor.

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harcının kim tarafından ödeneceği konusu merak edilip araştırılıyor. Tapu harcı hem satıcının hem de alıcının ödediği bir tutardır. Bu nedenle gayrimenkulü devralan da devreden de tapu harcı öder.

Buna ek olarak tapu işlemleri sırasında gerçekleşen satış bedelinden daha düşük bir bedel isteniyorsa ve bunun ortaya çıkması halinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından cezai işlem uygulanıyor. Bu nedenle gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında verilen tüm bilgilerin doğru olması gerçek satış bedellerinin ortaya konulması gerekir.

TAPU HARCI ÖDEME SÜRESİ NE KADAR?

Tapu işlemleri için ilk yapılması gereken randevu saatinden 15 dakika önce tapu dairesinde olmalısınız. Daha sonra da size iletilen bilgi mesajı üzerinden tapu harcı yatırılmalıdır. İlgili tapu dairesinde yoğunluğa bağlı olarak üzere tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanıyor.

Tapu harcı ödeme süresi ne kadar?

Arsa satışında tapu harcı ne kadar?

Tapu harcı ödemesi nasıl yapılır?


Geri Dön