28 / 04 / 2024

Tapu harcı ödenen bankalar!

Tapu harcı ödenen bankalar!

Bir gayrimenkul alım satım işlemi için ödenecek tapu harcı "binde 20" üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapu harcı nereye ödenir? İşte tapu harcı ödenen bankalar...



Tapu dairesinde ilk defa devir işlemi gerçekleştirecek olanlar, nereye ne kadar ödeme yapacağı konusunda bilgisiz olabiliyor. Bu ödenecek tutarın hesabı ve nasıl ödeneceği sanıldığı kadar zor bir işlem olmuyor.


Tapu harcı oranı "binde 20" olarak sabit olup, bu bedel taşınmazın satış değeri üzerinden hesaplanıyor. Taşınmazın değerinin düşük olması halinde harç da düşük oluyor. Değerin yüksek olması halinde ödenen harç da yüksek olarak hesaplanıyor. Bu bedeli alan ve satan ayrı ayrı ödemek zorunda oluyor.


Tapu harcı ödenen yerler

Tapu harcı işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalar tarafından da tapu harcı tahsil edilebiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Tapu harcı ödenen bankalar

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI



Tapu Harcı Hesaplama Aracı 2017!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön