28 / 04 / 2024

Tapu harcı ve KDV indiriminde son günler!

Tapu harcı ve KDV indiriminde son günler!

Gayrimenkul sektörünün desteklenmesi amacıyla Hükümet tarafından Mayıs ayında başlatılan tapu harcı ve KDV indiriminde son gün yaklaşıyor. Bu fırsatı kara dönüştürmek isteyenlerin tapu işlemlerini sene sonuna kadar yapmaları gerekiyor...



Bu senenin Mayıs ayında başlayan Tapu harcı ve KDV indirimi 31 Ekim 2018 tarihinde sona erecekti. Devlet, sektör temsilcilerinin indirim uygulamasının uzatılması için yaptığı çağrılara karşılık verdi. 

Tapu harcı ve KDV indiriminin yıl sonuna kadar devam edeceği azine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 1 Kasım'da açıklandı. 

Söz konusu indirim uygulamasından yararlanmak isteyen kimselerin 31 Aralık 2018 tarihine kadar tapu devir işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

İndirim uygulamasından faydalanarak 500 bin lira değerinde bir ev alanlar yüzde 18 KDV'lik KDV oranına denk gelen 90 bin yerine, indirimle 40 bin liraya ödüyor. Bu durumda KDV’den 50 bin lira kar elde edilmiş oluyor.
 
Aynı ev için indirim olmadan önce ödenmesi gereken tapu harcı toplamda 20 bin lirayken, indirimle birlikte harç 15 bin liraya biniyor. Tapu harçlarını yarı yarıya alıcı ve satıcı ödüyor. Alıcı 500 bin liralık bir evde toplam 57 bin 500 liralık kar elde ediliyor. 

Gayrimenkul yatırımı yapacak vatandaşların tapu işlemlerini yeni yıla bırakmaması halinde ciddi oranda avantajlar elde edilmiş oluyor.

Arsa ve araziler kapsam dışı

Tapu harçlarında yapılan indirim yalnız konut ve işyerleri için geçerli oldu. Ancak arsa ve arazilerin tapu harçları indirim kapsamına alınmadı. Buna karşın tapu harcı indirim kapsamına kat irtifakı tesis edilmiş olan konutlar da dahil edildi. 

Konutta KDV indirimi

150 metrekareden büyük konutların tesliminde yüzde 18 oranında KDV tahsil ediliyordu. 150 metrekareden büyük konutların teslimlerinde KDV indirimi kararı 5 Mayıs'ta geldi. Bu oran yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü.

İş yerinde KDV indirimi

Konutta KDV indiriminin duyurulmasından 2 hafta sonra iş yerinde KDV indirimi yapıldığı açıklandı. İş yerinde KDV oranı indirimden önce yüzde 18 olarak tahsil ediliyordu. Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında iş yerleri "bina ve/veya bağımsız bölüm şeklinde olanlar" olarak yer aldı. Dolayısı ile İş merkezi binalarında da KDV düştü.


Konut almak isteyenler elini çabuk tutsun!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön