30 / 04 / 2024

Tapu harcının eksik ödenmesi 2015!

Tapu harcının eksik ödenmesi 2015!

Tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Tapu harcı alıcı ve satıcı tarafından ödeniyor. Peki, tapu harcı eksik ödenirse ne olur? İşte tapu harcının eksik ödenmesi 2015 cezası..



Tapu harcının eksik ödenmesi 2015!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Tapu harcı alıcı ve satıcı tarafından ödeniyor.


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında ödeniyor. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı ödeniyor.


Bu bedeli daha az ödemek isteyen kimseler, satış bedelini olduğundan daha az beyan edebiliyor. Bu durumun Maliye Tarafından tespit edilmesi halinde ceza ödeniyor.


Tapu harcının eksik ödenmesi 2015!

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.




Tapu harçları nasıl ödenir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön