30 / 04 / 2024

Tapu harcının eksik ödenmesi cezası nedir?

Tapu harcının eksik ödenmesi cezası nedir?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması durumunda tapu dairesinde satış bedeli yükseldikçe, ödenmesi gereken harç bedeli de yükseliyor. Bu nedenle bedeli düşük gösterenler de olabiliyor. Peki, tapu harcının eksik ödenmesi cezası nedir?



Tapu harcının eksik ödenmesi cezası nedir?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması durumunda tapu dairesinde hem alıcının hem de satıcının belli oranlarda tapu harcı ödemesi gerekiyor. Bu harç, tapu gerçek bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapuda ödenecek bedel, gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Örneğin 100 bin TL'lik bir gayrimenkulün satışının olduğunu düşünelim. Bu durumda, hem alıcının hem de satıcının 2 bin TL harç ödemeleri gerekiyor.


Satış bedeli yükseldikçe, ödenmesi gereken harç da yükseliyor. Kimi zaman taraflar daha az harç ödemek için gayrimenkulün değerini olduğundan daha az beyan edebiliyor. 


Ancak bu durumın Maliye tarafından tespiti halinde taraflara ceza kesiliyor. Peki, tapu harcının eksik ödenmesi cezası nedir?


Tapu harcının eksik ödenmesi cezası..

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Tapuda satış nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön