02 / 05 / 2024

Tapu masraflarını alan mı satan mı öder?

Tapu masraflarını alan mı satan mı öder?

Konut, arsa ve arazi gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinde Tapu dairesinde verilen hizmet karşılığında bazı masrafların ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu masraflarını alan mı satan mı öder?



Tapu masraflarını alan mı satan mı öder?

Konut, arsa ve arazi gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinde Tapu dairesinde verilen hizmet karşılığında bazı masrafların ödenmesi gerekiyor. Bu masraflar, tapu harcı, döner sermaye ücretleri ile var olması durumunda  taşınmaz malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği olarak sıralanıyor. 


Bu alım satım işlemini ilk defa yapacak olan vatandaşların en çok merak ettiği sorular arasında "Tapu masraflarını alan mı satan mı öder?" sorusu bulunuyor.


Tapu masraflarını kim öder 2014?

Tapu masrafları kanunen hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Ödenmesi gereken tapu harçları, her sene yeniden belirlenen oranlar üzerinden hesaplanıyor.


2014 yılı tapu harç oranları ise binde 20 olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul alanın da gayrimenkul satanın da satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödemesi gerekiyor.


Ancak uygulamada bu durum değişiyor. Satıcı ve alıcının anlaşması durumunda bu masraflar alıcı tarafından ödeniyor ve bu bedel satıcıya ödenecek satış bedelinden düşülüyor.


Tapu işlemlerinde gereken belgeler:

- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


- Gayrimenkulün belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek.


Gayrimenkul tapu masrafları!


Geri Dön