23 / 12 / 2024

Tapu tescili nasıl yapılır?

Tapu tescili nasıl yapılır?

Daha önceden kayıtlı bir gayrimenkul üzerinde yeni bir ayni hakkın yaratılmasına yarayan işleme tapu tescili deniyor. Peki, tapu tescili nasıl yapılır? Tapu tescili yapılmasının şartları nelerdir?




Tapu tescili nasıl yapılır?

Tapu tescili, tapuda bir yanlışlık varsa, tapu kanuna uygun değilse ve usulsüz düzenlenmiş ise tapu tesciline itiraz edilerek yeniden düzenlenmesi istenebiliyor. Tapu sicilindeki tescilin düzeltilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. Mahkeme bu davayı tapu tescilinde kimin adı yazıyorsa ona yönlendiriyor.


Tapu tescili davası tescilin terkini ya da tescili söz konusu ise dava açılabiliyor. Davacının konuya tamamen hakim olması davanın işleyişini rahatlatıyor. Tapu iptali ile tescilde işlenmişse o zaman taşınmazın bulunduğu yere göre, Köy Muhtarlığına, Belediye Başkanlığına yönlendirilmesi ile tapu iptali davası açılabiliyor.  


Tapuya tescil nasıl yapılır?

Tapu tescil davası gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile açılabiliyor. Davada  taraf şahitleri dinleniyor,davaya konu olan tapunun olduğu yerde keşif yapılıyor,tapunun tapu kayıt sebeleri araştırılıyor ve sonuca bu şekilde varılıyor. 


Tapu sicilindeki kayıtların tescili bir diğer ifadeyle terkini ya da değiştirilmesi, bu tescilinden hak kazanmış olan kişilerin yazılı istemiyle oluyor. Hak sahiplerinin sicili imzalamaları da bu istemin yerine geçiyor. Yazılı olarak yapılan tapuya tescil istemi, memur ya da taşınmazın sahibi tarafından düzenlenebiliyor. Yazılı istem üzerinde tarih ve imzanın da bulunması gerekiyor.


Tapu tesciline yazılan taşınmazlar ve haklar şu şekilde sıralanıyor;

- Arazi

- Bağımsız bölümler

- Bağımsız ve sürekli haklar


Tapu tesciline itiraz!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön