27 / 04 / 2024

Tapu tescili nasıl düzeltilir?

Tapu tescili nasıl düzeltilir?

Tapu siciline işlemiş olan tapu tescili yanlış yazılmış,kanuna aykırı ya da usulsüz bir şekilde düzenlenen tapuya itiraz edilebilir mi? Tapu tesciline itiraz etme şartları neler? Tapu tescili nasıl düzeltilir?



Tapu tescili nasıl düzeltilir?

Tapu sicilindeki tescilin yanlış yazılması, tapunun kanuna aykırı veya usulsüz bir şekilde düzenlenmesi durumunda tapu tescilinin düzeltilmesi için itiraz edilebilyor.


Tapu sicilinde tescilin düzeltilmesine itiraz edebilmek için bazı şartların olması gerekiyor. Bu şartlar arasında  tescilin tadili yada terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olması durumunda tapu tesciline itiraz edilebiliyor ve dava açılabiliyor. 


Tapu iptali tescil davası davacının Asliye Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile başvurması halinde açılabiliyor. Davacının konuya tamamen hakim olması avukatının işini kolaylaştırıyor. Tapu tescilinin tadili başka bir deyişle değişmesi için davada taraf şahitleri dinleniyor,davaya konu olan tapunun olduğu yerde keşif yapılıyor, tapunun tapu kayıt sebepleri araştırılıyor.


Davanın açılacağı Asliye Hukuk Mahkemesinin gayrimenkulüön bulunduğu yerde olması gerekiyor. Mahkeme tapu tescilinde kimin adı yazılı ise davayı ona yönlendiriyor. Tapu tescili gayrimenkulün bulunduğu yere göre Köy Muhtarlığına, Belediye Başkanlığına yönlendirilmesi ile tapu iptali davası açılabiliyor.  Tapu tescili davası için yazılacak olan itiraz dilekçesi aşağıda yer alıyor. 


Tapu tescili itiraz dilekçesi...


.......  MAHKEMESİNE


DAVACI                                           :


VEKİLİ                                             :


DAVALI                                            :


KONU                                               : Tapu Tesciline İtirazımız.


AÇIKLAMALAR                             :


1-) Müvekkilime dava konusu taşınmaz …/…/… tarihinde miras yoluyla dedesinden kalmıştır. Bu taşınmaz Tapu’da müvekkilim adına kayıtlıdır. Bu konudaki delillerimizi Mahkemenize sunacağız.


2-) Davalı, taşınmazın Tapu’da kayıtlı olmadığını ve 23 yıldır davasız ve aralıksız ekip biçtikleri iddiasıyla tescil talebinde bulunmuştur. Bu dava derdest durumdadır.


3-) Davalının tescil talebine açıkladığımız gerekçelerle itiraz etme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.


HUKUKİ NEDENLER                    : 4721 S. K. m. 713 ve ilgili mevzuat.



HUKUKİ DELİLLER                      : Tapu kaydı, mirasçılık belgesi, bilirkişi incelemesi, keşif,  tanık beyanları ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM                         : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, açmış olduğumuz davanın ‘Tescil Davası’ ile birleştirilmesine, tescil talebinin reddine,  karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.  …/…/…



Tapu tescili nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön