Tapu yanlışlığı nasıl düzeltilir?
Tapu sicilinde yapılan yanlışlıklar ilgilisi tarafından açılacak bir dava ile düzeltilebiliyor. Peki, tapu yanlışlığı nasıl düzeltilir? Tapudaki yanlışlık için kim nereye başvuruda bulunmalıdır? İşte yanıtı..
Tapu yanlışlığı nasıl düzeltilir?
Tapu sicilinde yapılan yanlışlıklar ilgilisi tarafından açılacak bir dava ile düzeltilebiliyor. Taşınmazın maliki yada mirasçıları; müşterek Mülkiyet söz konusu ise sadece isim düzeltilmesi isteyen pay sahibi; ismi düzeltilmesi talep edilen paydaş ölü ise onun mirasçıları; tüm paydaşların beraber dava açması zorunlu olmamak ile birlikte; paydaşlardan birisi davada hukuki yararı olduğu için diğer paydaşın isminin düzeltilmesini isteyebilir.
Tapuda isim düzeltme davası; Tapu Sicil Müdürlüğüne karşı açılır. (Hazine vekili var ise Tapu Sicil Müdürlüğüne izafeten Hazine vekiline tebligat yapılır.) Uygulamada dava dilekçesinde; bazen taşınmazın diğer mirasçıları da davalı olarak gösterilmektedir. Bu uygulama kesinlikle usulsüzdür.
Dikkat edilmesi gereken hususlar..
1- Dava konusu olan tüm taşınmazlara ait tapu kayıtları , tespit tutanakları ,senetsizden tescil edilmemiş ve dayanak kayıtları varise tüm dayanak tapu kayıtları,eğer “Hükmen Tescil”ile tesciline karar verilmiş ise buna ilişkin mahkeme kararı,tahsis var ise”Tahsis Kararı”,satış yada bağış v.b.işlemlerde ise”Akit Tablosu” celbedilir.
2-Tespit tutanaklarında adı bulunan “Tespit Bilirkişileri” yada diğer tutanaklarda (Akit Tablosu gibi)tanık yada imza sahibi kişiler hayatta ise en az ikisi mutlaka tanık sıfatıyla dinlenir,eğer ölü iseler nüfus müdürlüğünden ayrı ayrı ölü olduklarına ilişkin nüfus kayıtları istenir.Eğer hepsi de ölü ise oldukça yaşlı ve tarafsız,davacıyı ve murisini tanıyan enaz iki tanık dinlenir.
3-Tapu kaydında adı yazılı olan kişinin köyde yaşayıp yaşamadığı,yada bu isim ve soy isimde birisinin var olup-olmadığı nüfus müdürlüğünden sorulur.
4- Değiştirilmesi istenilen kişinin nüfus kaydı ve ayrıca aynı köy yada belde de aynı ad ve soyad da birisi olup-olmadığı, var ise bunlara ait nüfus kayıtları istenir.
5-Gerekli görülür ise zabıta araştırması da yapılabilir.
6-Uygulamada keşif yapılmamaktadır,ancak eğer davacının talebi ve özellikle tashihini istediği ad ,soyad ve baba adının düzeltilmesi istenmiş ise ve mahkemede bu konuda tereddüt oluşmuşsa taşınmaz üzerinde ayrı ayrı keşif yapılıp,mümkünse tespit bilirkişilerin de keşif mahallinde dinlenmesi istenebilir.