02 / 05 / 2024

Tapu sicilindeki isim yanlışlığının düzeltilmesi genelgesi!

Tapu sicilindeki isim yanlışlığının düzeltilmesi genelgesi!

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yayımlanan Tapu sicilindeki isim yanlışlığının düzeltilmesi genelgesi kapsamında, tapu kütüğü ana ve yardımcı siciller üzerindeki düzeltmelerin ne şekilde yapılacağı belirtiliyor...



Tapu sicilindeki isim yanlışlığının düzeltilmesi genelgesi!

Tapu sicilindeki isim yanlışlığının düzeltilmesi ile ilgili olarak Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından bir genelge yayımlandı. Genelge kapsamında tapu ana ve yardımcı siciller üzerindeki düzeltmelerin ne şekilde yapılacağı belirtiliyor.


Sayı :23294678-010.06.02/26735 20/05/2014

Konu :Tapu sicilindeki hataların düzeltilmesi


İlgi: 07.01.1984 tarih, 1458 sayılı Genelge 

Tapu sicili üzerinde yapılmış hataların düzeltilmesine ilişkin olarak ilgi Genelge gereğince işlem yapılmakta iken, 17.08.2013 tarih ve 28738 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tapu Sicili Tüzüğü ile getirilen yeni uygulamalar nedeniyle yeni düzenlenme yapılması gerekli

görülmüştür. 

 

Tapu Sicili Tüzüğünün 74. maddesi ile ana ve yardımcı siciller üzerindeki düzeltmelerin ne şekilde yapılacağı belirtilmiştir. Tapu Sicili Tüzüğünün 75. maddesinin 1. fıkrasında kadastro çalışmalarından kaynaklanan malikin veya hak sahibinin adı, soyadı ve baba adına ilişkin tapu kütüğündeki hataların düzeltilmesine ilişkin yöntemler belirlenmiş, 2. fıkrasında ise zeminde inceleme işleminin nasıl yapılacağı belirtilmiştir. Yine aynı maddenin 3. fıkrasında tapu sicilindeki bilgilerin güncellenmesi ve eksikliklerin giderilmesinde de bu yöntemlerin kullanılabileceği, 4. fıkrasında ise kayıt düzeltmeleri için müdürlüklere başvuru yapılmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir.

 

Genelgede belirlenen kimlik bilgilerine ilişkin kadastro çalışmalarından kaynaklanan hata ve eksikliklerin giderilmesine ilişkin yöntemlerin, Tapu Sicili Tüzüğünün 74. maddesinin 3. fıkrasına göre ilgililerince sunulan veya başka idarelerce düzenlenen belgelerde kimlik tespitine esas yeterli veri bulunmaması ve ilgili madde kapsamında eksikliğin giderilememesi halinde kıyasen uygulanması imkanı bulunmaktadır.


A) KİMLİK BİLGİLERİNE İLİŞKİN KADASTRO ÇALIŞMALARINDAN KAYNAKLANAN HATA VE EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ

 1) Kapsamı

Bu bölümde, kadastro çalışmaları sonucu hak sahibi olmuş gerçek kişilerin adı, soyadı ve baba adı ile diğer kimlik bilgileri ve tüzel kişilerin ünvan ve diğer tanıtıcı bilgilerindeki hata ve eksikliklerin giderilmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

 

Taşınmazların kayıt altına alınarak hak sahiplerinin belirlenmesine ilişkin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tüm çalışmalar bu Genelge özelinde kadastro çalışması olarak değerlendirilir. 


Kadastro veya tapulama mahkemeleri tarafından taşınmazın tespit gibi tesciline karar verilmesi nedeniyle hükmen tescil edilmiş kayıtlar üzerindeki hatalar ve eksiklikler de kadastro çalışmalarından kaynaklanmış olarak değerlendirilir. Bu mahkemelerce verilen kararlarda kadastro veya tapulama tespitinden farklı hüküm oluşturulması ile başka mahkemeler tarafından verilen kararlar gereği tescil edilen kayıtların düzeltilmesi bu Genelge kapsamı dışında değerlendirilecektir.

 

Düzeltme işlemi, kadastro tespitinin yerinde olup olmadığı, gerçek hak sahibinin veya taşınmazın el değiştirip değiştirmediğinin tespit edilmesine yönelik olmayıp, kadastro tespiti ile hak sahibi olan kişilerin kimlik bilgilerinin tespit edilmesi amacını taşımaktadır. 

 

2) Takip Edilecek Yöntem

Tapu müdürlüğü tarafından, kadastro çalışmalarından kaynaklanan, hak sahibinin kimlik bilgilerine ilişkin hataların düzeltilmesi ve eksikliklerin giderilmesine ilişkin istemin gerçek hak sahibi tarafından yapıldığının tespit edilebilmesi için öncelikle Tapu Sicili Tüzüğünün 75. maddesinin 1. fıkrasına göre işlem yapılması gerekmektedir. Bu anlamda kayda dayalı tespitlerde varsa dayanağı kayıt ve belgeler ile senetsizden tespitlerde tutanağın edinme nedeni, nüfus kayıt örneği ve ilmühaber incelenmeli, bunun yanında ilgili kurumlarla yazışmalar yapılarak alınan cevaplar değerlendirilmelidir. Bu belgelerin incelenmesi sonucunda istemin gerçek hak sahibinden geldiğinin anlaşılamaması halinde; istemde bulunandan, taşınmaz hakkında bilgi sahibi olabilecek kişilerin ve varsa tespit bilirkişilerinin tanıklıklarına başvurulmak üzere tapu müdürlüğüne getirilmeleri istenilecektir.

 

İlmühaber veya benzeri belge sunulamaması, tanık veya tespit bilirkişilerinin tapu müdürlüğüne gelmelerinin sağlanamaması veya sunulan belgeler ile varsa tespit bilirkişileri ve tanıkların ifadelerinden istemde bulunanın gerçek hak sahibi olduğu kanaatine varılamaması durumunda istem sahiplerinin de talebi halinde zeminde inceleme yapılması kadastro müdürlüğünden/biriminden talep edilecektir.

 

Tapu müdürlüğü tarafından, zeminde inceleme yapılmasına ilişkin talepte bulunulmadan önce ilgili kurumlarla yazışma yapılmış, nüfus kayıtları, yazışmalar ve varsa ilmühaberler incelenmiş, tanıklık yapmak isteyenler dinlenmiş ve tanıkların ifadeleri yazılı hale getirilmiş olacaktır.

 

Bu işlemler yerine getirilmeden zeminde inceleme ile ilgili kadastro müdürlüğüne yapılan talepler herhangi bir işlem yapılmaksızın tapu müdürlüğüne iade edilecektir.



3) İşlemin Mali Yönü

Yapılan inceleme sonucu malik veya hak sahibinin gerçek kişiler için adı, soyadı veya baba adının, tüzel kişiler için ünvanının gerçek durumu yansıtmadığının anlaşılması halinde, tapu kütüğünde düzeltme işlemi yapılması gerekmektedir. Bu düzeltme işlemi için 492 Sayılı Harçlar Kanunun 4 sayılı tarifesinin 13/c maddesinde belirtilen tapu harcı ile döner sermaye ücreti tahsil edilecektir.

 

Hatanın, ilgililerin kusuru olmaksızın idaremiz tarafından yapıldığının anlaşılması halinde tapu harcı ve döner sermaye ücreti aranmaksızın düzeltme işleminin yapılması gerekmektedir.

 

Tapu kütüğü üzerinde tescile tabi olmayan kimlik bilgileri ile tanıtıcı bilgilerin düzeltilmesinden tapu harcı ve döner sermaye ücreti tahsil edilmeyecektir. 



Tapuda isim tashihi davaları!


Geri Dön