29 / 04 / 2024

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası, belirli bir nedenden dolayı açılır. Bu dava, tapuda bazı hataların saptanması sonucunda açılır. Özellikle de tapuda bazı unsurların yanlış kaydedilmesi tapu kaydının düzeltilmesi davasını gerektirir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi davası tam olarak nedir?



TAPU KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI NE ANLAMA GELİR?

Tapu kaydı düzeltme davası, aynı haklara sahip bir kişinin tapu belgesinde yer alan bilgilerin düzeltilmesi amacıyla açılan hukuki bir süreçtir. Bu tür dava, tapu belgesinde yer alan önemli bilgilerin, örneğin ad, soyad, anne adı, baba adı, doğum tarihi gibi verilerin yanlışlıkla kaydedilmiş olması durumunda başvurulan bir yol sunmaktadır. Söz konusu dava, bu tür bilgilerin tapu belgesinde hatalı bir şekilde yer alması sonucunda ortaya çıkan bir durumu ele alır. 

Tapu kayıtlarındaki uyumsuzlukların engellenmesi ve gerçek mülkiyet sahiplerinin haklarının korunması amacıyla açılan bir dava türü, "tapu iptal ve tescili davası" olarak adlandırılır. Tapu kayıtlarında ortaya çıkan yanlışlıklar genellikle iki ana nedenden kaynaklanır. İlk olarak, kayıtların temel gereklilikleri veya kuruluş unsurları ile ilgili eksiklikler veya hatalar nedeniyle meydana gelen durumlar söz konusudur. Bu tür hatalar genellikle tapu memurlarının yazım veya işlem hataları sonucunda ortaya çıkar.

İkinci bir tür yanlışlık ise tapu kütüğündeki kaydın temel gereksinimleri veya kuruluş unsurlarına uygun olmadığı durumları içerir. Yolsuz tescilin düzeltilmesi amacıyla pu iptal ve tescili davası başlatılır.

 Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

TAPU KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI NASIL AÇILIR?

Geçmiş yıllarda, tapu kayıtlarındaki düzeltmeler için öncelikle tapu sahiplerinin tapu müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmekteydi. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı bir iptal kararı sonucunda, bu süreç artık değişmiştir. Artık tapu kaydında meydana gelen hataların düzeltilmesi için tapu sahiplerinin tapu müdürlüğüne başvuruda bulunmalarına gerek kalmamıştır.

Tapu işlemleri sırasında, zaman zaman tapu memurlarının ya da diğer ilgili kişilerin, tapu kayıtlarında yanlış veya eksik bilgi girişleri yapabilmesi mümkündür. Bu tür hatalar genellikle ilk etapta fark edilmeyebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde, tapuyla ilgili bir işlem gerçekleştirildiğinde, bu hataların ortaya çıkması farklı zorluklara yol açabilir.

Kira sözleşmesinin şerhi nedir? Kira sözleşme şerhi ne işe yarar?

Tapumu kaybedince ne kadar masraf ederim?

Tapu iptal ve tescil davası nedir?


Geri Dön