21 / 05 / 2024

Tapu tesciline itiraz!

Tapu tesciline itiraz!

Tapu sicilindeki tescilin yanlış olması veya tapunun kanunu aykırı, usulsüz bir şekilde düzenlemesine tapu tescilinin düzeltilmesi için dava açılabiliyor. Peki, tapu tesciline itiraz nasıl yapılıyor?



Tapu tesciline itiraz!

Tapu sicilinde isim yanlış yazılmış ise bu durumda karışıklığın giderilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. Asliye Hukuk Mahkemesine yapılacak olan başvuru için bir dilekçe doldurulması yeterli oluyor. Davanın açılması için davacının konuya tamamen hakim olması gerekiyor. Tapu tescilinin tadili başka bir deyişle değişmesi için davada taraf şahitleri dinleniyor,davaya konu olan tapunun olduğu yerde keşif yapılıyor, tapunun tapu kayıt sebepleri araştırılıyor.


Tapu tesciline itiraz edilebilmesi için bazı şartların olması gerekiyor bu şartlar arasında;  bir tescil  yada tescilin tadili yada terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olması gerekiyor.  Bu şartlar söz konusu olduğunda tapu tesciline itiraz edilebiliyor. 


Tapu iptali ile tescilde işlenmişse o zaman taşınmazın bulunduğu yere göre, Köy Muhtarlığına, Belediye Başkanlığına yönlendirilmesi ile tapu iptali davası açılabiliyor.  Davanın açılacağı mahkemenin gayrimenkulün olduğu yerde olması gerekiyor. Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru için  verilecek olan dilekçenin tapu iptal ve tescili dilekçesi örneğinin aynısı olması gerekiyor. Tapu tesciline itiraz dilekçesi aşağıda yer alıyor.



Tapu tesciline itiraz dilekçesi...


.......  MAHKEMESİNE


DAVACI                                           :


VEKİLİ                                             :


DAVALI                                            :


KONU                                               : Tapu Tesciline İtirazımız.


AÇIKLAMALAR                             :


1-) Müvekkilime dava konusu taşınmaz …/…/… tarihinde miras yoluyla dedesinden kalmıştır. Bu taşınmaz Tapu’da müvekkilim adına kayıtlıdır. Bu konudaki delillerimizi Mahkemenize sunacağız.


2-) Davalı, taşınmazın Tapu’da kayıtlı olmadığını ve 23 yıldır davasız ve aralıksız ekip biçtikleri iddiasıyla tescil talebinde bulunmuştur. Bu dava derdest durumdadır.


3-) Davalının tescil talebine açıkladığımız gerekçelerle itiraz etme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.


HUKUKİ NEDENLER                    : 4721 S. K. m. 713 ve ilgili mevzuat.



HUKUKİ DELİLLER                      : Tapu kaydı, mirasçılık belgesi, bilirkişi incelemesi, keşif,  tanık beyanları ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM                         : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, açmış olduğumuz davanın ‘Tescil Davası’ ile birleştirilmesine, tescil talebinin reddine,  karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.  …/…/…




Tapu iptalinin şartları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön