01 / 05 / 2024

Tapuda ana siciller nedir?

Tapuda ana siciller nedir?

Tapu Sicili, ana siciller ve yardımcı sicillerden meydana geliyor. Buna göre tapuda ana siciller nedir, ayrıntıları...



Tapuda ana siciller nedir?

Tapu Sicili Tüzüğü'ne göre Tapu Sicili, ana siciller ve yardımcı sicillerden meydana geliyor. Ana siciller tapu sicilinin asli unsurları niteliğini taşıyor.


Tapuda ana siciller nedir; tapu kütüğü, kat mülkiyeti kütüğü, yevmiye defteri, resmi belgeler (plan, resmi senet gibi...).


- Tapu Kütüğü; Tapu sicilini oluşturan ve taşınmaz malların üzerindeki ayni ve şahsi hakları gösteren, köy veya mahalle esasına göre tutulan defterlerden her biri tapu kütüğüdür.


- Kat Mülkiyeti Kütüğü; Tamamlanmış bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından kat mülkiyeti kanunu hükümlerine göre kurulan mülkiyetlerin her biri kat mülkiyeti kütüğünü oluşturur.


- Yevmiye Defteri; Tapu siciliyle ilgili olarak tapu sicil müdürlüğünde yapılan her işlem ile red edilen istemlerin tarih ve sıra numarasına göre kaydedildiği defter, yevmiye defteridir.


- Resmi belgeler; resmi senet, plan, mahkeme kararı ve diğerleri gibi tapu sicilindeki kayıtların dayanağını oluşturan belgelerdir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön