23 / 11 / 2024
fuzul

Tapuda ferdileşme nedir?

Tapuda ferdileşme nedir?

Kooperatif temsilcilerinin talebi doğrultusunda yapılan işlemler arasında bulunan tapuda ferdileşme nedir? Bir diğer ifade ile kooperatif üyelerine tahsis istemi olarak bilinen işlem için neler gerekli?




Tapuda ferdileşme nedir?

Tapuda ferdileşme işlemi, yapı kooperatiflerinin inşa ettikleri konut ve iş yerlerinin kooperatif üyeleri adına tescili işlemi olarak tanımlanıyor. Ferdileşme için kur'a keşidesini (tutanağını) aramaya gerek duyulmuyor.


Kooperatif temsilcilerinin talebiyle işlem sonuçlandırılır.


İstenen Belgeler

1) Taraf / Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


2) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


3) Kooperatifin yetki belgesi,


4) Hangi üyeye nerenin tahsis edildiğini gösterir yönetim kurulunca onanmış liste ile üyelerin nüfus kimlik bilgileri,


c) Tescil İstem Belgesinin Yazım Örneği

Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malların tamamı Sınırlı Sorumlu 3.Basın Sitesi Konut Yapı Kooperatifi adında kayıtlı olup, bu kez ekte sunduğumuz yetki belgesine istinaden adı geçen Kooperatifi temsilen bizler Ömer Ali AKSAKAL ve Cemil BAŞTİRYAKİ iş bu taşınmazların her bir bağımsız bölüm için oluşturulan ferdileşme dosyalarında mevcut bulunan nüfus kayıtlarına istinaden ekli listede bulunan kooperatif üyelerimiz adlarına tahsis ve tescil işlemin yapılmasını gösterilen değerin 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.


Tapu Senedinin Yazım Örneği

Taşınmaz malın tamamı Sınırlı Sorumlu 3.Basın Sitesi Konut Yapı Kooperatifi adında kayıtlı iken, ferdileşme işleminden tescil edildi.


İşlemin Mali Yönü

Yapı kooperatiflerinin ortaklarına dağıtacağı taşınmaz malların ortaklar adına tescilinde kayıtlı değer üzerinden, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 15. Pozisyonu uyarınca, Binde 1.8 oranında harç tahsili gerekir.


Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.




Geri Dön