28 / 12 / 2024

Kentleşme nedir?

Kentleşme nedir?

Tarih boyunca her uygarlıkta söz konusu olan kentleşme nedir, kentleşmenin özellikleri nelerdir? Detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kentleşme nedir?

Kentleşme ve çevre sorunları ile çözümleri hususuna değinmeden önce "Kentleşme ne demektir?" sorusunu yanıtlayalım. Kentleşme, kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusunun artmasını ifade ediyor. Söz konusu kentleşme nedenleri nin başında bir toplumun ekonomik ve sosyal yapısındaki değişmeler geliyor. "Kentleşme nedir?" sorusunun detaylı yanıtı ise aşağıdaki gibidir;


"Kentleşme süreci, sanayileşme ve ekonomik gelişmeye koşut olarak, kent sayısının artması ve kentlerin büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında, artan oranda örgütleşme, işbölümü uzmanlaşma yaratan, insanların davranış ve ilişkilerinde  kentlere özgü değişikliklere yol açan bir nüfus birikim sürecidir."


Kentleşme tarihi ve kentleşmenin özellikleri..

Kentleşme, her çağda ve uygarlık içinde söz konusu olmuştur. Öyle ki, tarih boyunca her çağın ve uygarlığın kendine özgü kentleri olduğunu görebiliyoruz. Kentleşme tarihi hususu ile ilgili örnek vermek gerekirse;


* Mısır,Mezopotamya,Yunanistan ve Ege Adaları’nda, Antikçağda gelişen uygarlıkların kentlerinde,belli bir plana göre düzenlenmiş olduklarını gösteren kanıtlara rastlanıyor. Milet, Efes,Heraklia, Priene ve Bergama bunlardan birkaçı olarak karşımıza çıkıyor. Daha çok savunma nitelikleri ve askeri kişiliği ağır basan Roma Uygarlığı kentleri bile düzenli ve planlı kentlerden oluşuyor.


* Savunma kaygıları yanında, ticaret yollarının kesişme noktaları olan orta çağ kentlerinde ışınsal, uzunlamasına, ağ biçiminde, üçgen ve dikdörtgen biçiminde geometrik şekillerin egemen olduğu görülüyor. Surlarla çevrili kaleler, Pazar yerleri, yönetim yapıları ve meslek loncalarının adı ile anılan sokaklar,ortaçağ kentlerini simgeleyen başlıca öğelerdir.


* 19.yy sanayi devriminin toplumların yaşamasına getirdiği ekonomik ve toplumsal değişikliklerle doludur. Kentler artan nüfusu barındırmaya yetmediğinden, bir yandan alanca büyürken diğer yandan da kent özellikleri daha çok sayıda insanı barındıracak biçimde değişikliğe uğradığı görülüyor.


* 20.yy, her alanda olduğu gibi kentleşme alanında da büyük bir sıçramanın başlangıcıdır. İngiltere’de yayımlanan iki yapıtın bu alanda önemli etkileri olmuştur. Bunlardan birincisi Ebenzer Howard’ın 1898 yılında “Yarın Gerçek Reforma Giden Barışçı Yol”,1902 yılında da “Yarının Bahçe Kentleri” adları ile yayımlanan yapıtlarıdır.



Kentleşmenin nedenleri..

* Ekonomik nedenler

* Teknolojik nedenler

* Siyasal nedenler

* Sosyo-psikolojik nedenler



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön