20 / 05 / 2024

kentleşmede ekonomik nedenler

kentleşmede ekonomik nedenler

Tarih boyunca her uygarlıkta söz konusu olan kentleşme nedir, kentleşmenin özellikleri nelerdir? Detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Mimaride eskiye dönüş: Kerpiç ve ahşap evler!

‘Sürdürülebilir konut yarışması’ Solar Decathlon Afrika’dan üç ödülle dönen evin temelinde yosun bulunuyor. Uzmanlar, mimaride ve kentleşmede değişim şart diyor ve ekliyor, "İstanbul’u yüzde 100 dönüştüremeyiz ama olduğundan yüzde 30 daha iyi konuma getirebiliriz."

Millet Bahçeleri ile kentleşmede çığır açıldı!

Millet Bahçeleri kavramının Türkiye’de şehirciliğin geleceğinde bir çığır açtığını ifade eden TOKİ Başkanı Ergün Turan, yatay mimari ile kentleşmede anlayış değişimi yaşanacağını söyledi..

Bursa'da plansız kentleşme altyapı sorunlarına yol açıyor!

Olay Bursa Gazetesi'nin yazarlarından İhsan Aydın bugünkü yazısında Bursa'da plansız kentleşmenin altyapı sorunlarına yol açtığını belirtti. İşte İhsan Aydın'ın o yazısı...

Nurettin Canikli, Yeni Ekonomik Teşvik paketini yorumladı!

Başbakan Yardımcısı Canikli, dün Başbakan Yıldırım tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Teşvik paketini yorumlayarak, yatırımcılar için değil, yatırım olması için yapıldığını belirterek, 'Her şeyin başı üretim' dedi.

Halil Deveden: Mersin'de hızlı kentleşme sorunu ilerliyor!

Mersin'de yaşanan hızlı kentleşme sorunlu ilerliyor. Düzensiz, alt yapışız ve tarım arazileri tahrip edilerek yapılan binalar şehirde yaşanabilirliği zorlaştırıyor. Denetimsizlik ise şehrin bu sorunlarını daha çok çıkmaza sokuyor.

Faruk Güler: İzmir ekonomik atağa kalkacak!

İzmir'in projeler kentine dönüştüğünü belirten ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, ''Kentin büyük bir ekonomik atağa kalkacağını düşünüyoruz" dedi.

Kentlerin planlanması insanların kaderini de belirleyecek!

Forum İstanbul 2016’nın son oturumlarında kentsel planlama, değişim ve dönüşüm, ekonomik boyutlarıyla yeni finansman modelleri, kentleşmenin önündeki fırsat ve tehditler masaya yatırıldı.

Petrol ülkelerindeki ekonomik sıkıntılar Türk inşaat sektörünü tehdit ediyor!

Emtia fiyatlarının düşmesi ile petrol ihracat eden ülkelerdeki ekonomik darboğaz, inşaat sektörünü tehdit ediyor. Bunun yanı sıra Orta Doğu'daki karışıklıklar ile AB ekonomilerindeki dalgalanmalar da diğer tehdit unsurları olarak görülüyor.

Küresel ölçekteki ekonomik sıkıntılar konut sektörüne nasıl yansıdı?

Küresel ölçekte yaşanan ekonomik sıkıntılar konut sektörüne yansıdı. Genel olarak, Şubat ayında satışı yapılan konutların yüzde 56'sını ilk satışlar, yüzde 44"ünü ikinci el konut satışlar meydana getiriyor.

Moskova Moscow City projesi ekonomik krizden etkilendi!

Moskova'da büyük ses getirerek inşa edilen gökdelenler projesi Moscow City ekonomik krizin etkilerini derinden hissediyor. Emlak fiyatlarının ciddi şekilde düştüğü kriz döneminde bile Moscow City'de ki daire ve ofislerin birçoğu boş.

Büyükçekmece kentleşmede Avrupalı gibi davrandı!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün yaptığı açıklamada Büyükçekmece'de kaçak yapılaşmaya asla izin vermediklerini, kentleşmede Avrupa kriterlerinin göz önünde bulundurulduğunu belirtti

Ekonomik durgunluk doğaltaş sektörünü olumsuz etkiledi!

3. Meslek Komitesi Başkanı Metin Şener, "Asya'dan başlayan ekonomik belirsizlik ve Ortadoğu'daki iç savaşlar her sektörü olduğu gibi ülkemiz ve bölgemiz doğaltaş sektörünü de olumsuz yönde etkilemiştir" dedi.

Ümraniye çarpık kentleşme sorununun çözülmesiyle finans merkezi oldu!

Çarpık kentleşen, yolları çamurlu, çöplükle anılan İstanbul Ümraniye, bugün finans merkezi haline geldi. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, ilçede parselleri ayrı olan yerleri birleştirerek binaların daha planlı yapılmasını sağladıklarını söyledi.

kentleşmede ekonomik nedenler Haberi

kentleşmede ekonomik nedenler

Kentleşme nedir?

Kentleşme ve çevre sorunları ile çözümleri hususuna değinmeden önce "Kentleşme ne demektir?" sorusunu yanıtlayalım. Kentleşme, kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusunun artmasını ifade ediyor. Söz konusu kentleşme nedenleri nin başında bir toplumun ekonomik ve sosyal yapısındaki değişmeler geliyor. "Kentleşme nedir?" sorusunun detaylı yanıtı ise aşağıdaki gibidir;


"Kentleşme süreci, sanayileşme ve ekonomik gelişmeye koşut olarak, kent sayısının artması ve kentlerin büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında, artan oranda örgütleşme, işbölümü uzmanlaşma yaratan, insanların davranış ve ilişkilerinde  kentlere özgü değişikliklere yol açan bir nüfus birikim sürecidir."


Kentleşme tarihi ve kentleşmenin özellikleri..

Kentleşme, her çağda ve uygarlık içinde söz konusu olmuştur. Öyle ki, tarih boyunca her çağın ve uygarlığın kendine özgü kentleri olduğunu görebiliyoruz. Kentleşme tarihi hususu ile ilgili örnek vermek gerekirse;


* Mısır,Mezopotamya,Yunanistan ve Ege...