Tapuda feragat!
Feragat, bir kimsenin tek taraflı bir beyanla doğmuş veya doğması ihtimal dahilinde olan bir hakkından vazgeçmesi olarak ifade ediliyor. Peki tapuda feragat nasıl gerçekleşir? İşte mirastan feragatın tescili...
Tapuda feragat!
Feragat, bir kimsenin tek taraflı bir beyanla doğmuş veya doğması ihtimal dahilinde olan bir hakkından vazgeçmesi olarak ifade ediliyor. Bir hak sahibi tek taraflı beyanla hakkından feragat edebiliyor, yani hakkından vazgeçebiliyor.
İbra ile feragat arasındaki tek fark bulunuyor: Bu fark, ibrada karşılıklı anlaşma şartı arandığı halde, feragatte karşılıklı anlaşma şartı aranmıyor olması olarak karşımıza çıkıyor.
Miras Hakkından Feragat..
Sağlar arasında miras hakkından feragat yapılmışsa (ör: karı-koca arasında) hakimin veraset belgesi verirken bu hususu nazara alıp, veraset belgesini ona göre vermesi gerekir. Hakim bunu nazara almamış da feragat sözleşmesine atıfta bulunmuşsa, veraset belgesine ek olarak feragat sözleşmesinin ibrazı da isteniyor.
Feragat edene pay verilmeden diğer mirasçılar adına intikal işlemi yapılır.
Veraset belgesinde hiç feragattan söz edilmemişse, tapu sicil müdürlüğünün kendiliğinden feragatı nazara alması mümkün değildir. Bu halde yeni veraset belgesi getirilmesi gerekir.
Yeni veraset belgesi getirilmezse mevcut veraset belgesine göre intikal işlemi yapılır. Hakları zarara uğrayan kişilerin diğer mirasçılara karşı tapu iptal davası açma hakları vardır.
Mirastan Feragatın Tescili ..
Murisin ölümünden sonra noterden sözleşme şeklinde (iki taraflı) yapılmış mirastan feragat sözleşmesinin miras payının temliki gibi değerlendirilerek tapuda işlem yapılması gerekir.
Noterden tek taraflı bir beyan şeklinde yapılmış mirastan feragat beyanı da geçerli olup, miras intikali yapıldıktan sonra feragatten yararlanan kimsenin talebi ile pay temliki şeklinde tapuya tescili mümkündür.