Sektörel

Tapuda gerçek bedelle satış, kiraya yüzde 20 stopaj, birden çok eve vergi taslaktan çıkarıldı! 

Bu hafta Meclis'e sunulacak vergi paketi taslağında kritik maddeler üzerinde değişikliğe gidildi. Tapuda gerçek bedelle satış, kiraya yüzde 20 stopaj, birden çok eve vergi taslaktan çıkarıldı. İşte ayrıntılar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bu hafta Meclis'e sunulacak olan vergi paketi taslağının ayrıntıları geçtiğimiz günlerde kamuoyuna sızdırıldı. Farklı kesimlerden vergi paketine pek çok tepki gösterildi. 

Ekonomim'de yer alan habere göre,  bu hafta Meclis'e sunulacak vergi paketi taslağında kritik maddeler üzerinde değişikliğe gidildi. Üzerinde aylarca çalışılan ve 5 kez tadil edilen paketten çıkarılan maddeler ve ayrıntıları belli oldu.

TAPUDA GERÇEK BEDELLE SATIŞ

Taslağa eklenen maddelerden biri; emlak vergileri ve tapu harçlarının gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri (belediye rayici) değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden belirlenmesiydi. Ekspertizler aracılığıyla tespit edilen bölgesel rayiç bedeli fiyatları üzerinden tapu harcı ödemeleri ve emlak vergisi ödemelerini tahsil edilmesi üzerinde çalışılırken, söz konusu maddenin taslaktan çıkarılmasına karar verildi.

KİRAYA YÜZDE 20 STOPAJ VE BİRDEN FAZLA EVE VERGİ

Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından önerilen maddeye göre; kiracı kirasını her ay bankaya yatıracak. Banka, hesaba düşen kira parasının yüzde 20’sini vergi şeklinde kesip Maliye’ye gönderecek, geriye kalanı konut sahibinin hesabında bırakacak. Kirada stopaj uygulamasına geçilmesiyle devletin konut sahiplerinden 40 milyar TL'lik kira vergisi tahsil edeceği hesaplandı. Ayrıca birden çok konutu olanlardan da yine fazladan vergi alınması istendi. 

Fakat her iki madde de taslaktan çıkarıldı. 

Diğer taraftan kira kontratlarının e-devlet üzerinden yapılması ile ilgili görüşbirliğine varılsa da taslakta bu konuda herhangi bir adım atılmadı.

Bunların yanı sıra, servet vergisine ilişkin madde, yem satışında yüzde 10, gübre satışında ise yüzde 20 KDV alınması da taslaktan çıkarıldı. 

Ayrıca, borsa kazancından kesilecek vergi, hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre, 3 aya kadar yüzde 10, 6 aya kadar yüzde 7.5, 1 yıla kadar yüzde 5, 3 yıla kadar yüzde 2.5, 3 yıl üstü için yüzde 0 olması hedeflenmişti. Taslakta yer alan bu madde de geri çekildi. 

Yurt dışı çıkış harcıyla ilgili artış oranı 10 kat şeklinde belirlenerek, 150 TL'den 1500 TL'ye çıkartılmak üzere taslaktaki yerini aldı. Maddenin kritik ayrıntısı ise yurt dışı çıkış harcının her sene değerleme oranında artırılacak olması. Bu da harcın seneler içinde katlanarak yükseleceği anlamına geliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da engellilere uygulanan ÖTV istisnalarının kaldırılarak nakit destekte bulunulması konusunda önerisi geldi fakat bu öneri taslağa girmedi. Engellilerle ilgili ÖTV istisnası araçlar için devam edecek olsa da mevcut durumda beş yılda bir yararlanılan bu sürenin 10 yıla yükseltilmesi öngörülüyor. Madde taslakta bu şekilde yer aldı. 

TOKİ İlk Evim Arsa projesinde tapu müjdesi: İstanbul, Ankara, İzmir'in de olduğu 29 şehir için erişime açıldı!

Evden eve taşınma fiyatları 100 bin TL'ye ulaştı! Taşınacaklara sözleşme uyarısı! 

Yüzde 25 zam sınırının bitmesine sayılı günler kaldı: Yeni dönemde ev sahipleri ve kiracıların hakları neler?