27 / 04 / 2024

Tapuda kayıtlı taşınmaz malların tespiti!

Tapuda kayıtlı taşınmaz malların tespiti!

Tapuda kayıtlı taşınmaz malların tespiti nasıl oluyor? İşte tapuda kayıtlı taşınmaz malların tespiti ile ilgili hükümleri içeren Taşınmaz malların sınırlandırma, tespit ve kontrol işleri yönetmeliği maddeleri...



Tapuda kayıtlı taşınmaz malların tespiti!

Taşınmaz malların sınırlandırma, tespit ve kontrol işleri yönetmeliği kapsamında yer alan hükümlere göre tapuda kayıtlı taşınmaz mal, kayıt sahibinin zilyetliğinde bulunuyorsa kayıt sahibi adına, mirasçıların zilyetliğinde bulunuyorsa mirasçılara adına tespit ediliyor.


Yönetmeliğe göre, on yıllık zilyedlik süresi dolmamış ise kayıt maliki veya mirasçılarının muvafakatları aranıyor. Yönetmelik kapsamında yer alan diğer hükümler şu şekilde sıralanıyor:


Tapuda kayıtlı taşınmaz malların tespiti yönetmeliği

Madde 9 - Tapuda kayıtlı taşınmaz mal, kayıt sahibinin zilyetliğinde bulunuyorsa kayıt sahibi adına, mirasçıların zilyetliğinde bulunuyorsa mirasçılara adına tespit edilir.


Mirasçıların belirlenmesi; ibraz edilmesi halinde veraset belgesine göre, veraset belgesi yoksa, muhtar ve bilirkişi beyanlarının köy nüfus defteri veya nüfus idarelerinden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneklerindeki bilgilerle karşılaştırıp mutabakat sağlandıktan sonra yapılır. Beyan ve belgeler arasında mutabakat sağlanmadığı takdirde tespit kayıt maliki adına yapılıp, malikin ölü olduğu kadastro tutanağının edinme sebebinde açıklanarak beyanlar hanesinde gösterilir.


Tapuda kayıtlı taşınmaz mal kayıt sahibi veya mirasçılarından başkasının zilyet ve tasarrufunda bulunuyorsa; zilyet, taşınmaz malı, kayıt malikinden veya mirasçılarından veya mümessillerinden tapu dışı bir yolla iktisap ettiğini, onların beyanı veya herhangi bir belge ile veya bilirkişi veyahut tanık sözleri ile ispat ettiği ve ayrıca, tespit tarihine kadar en az on yıl müddetle çekişmesiz, aralıksız ve malik sıfatıyla zilyet bulunduğu takdirde, zilyet adına tespit edilir. On yıllık zilyedlik süresi dolmamış ise kayıt maliki veya mirasçılarının muvafakatları aranır. Muvafakat temin edildiği takdirde muvafakat beyanlarına ilişkin imzaları kadastro tutanağının "Beyanda bulunan ilgililer" sütununa alınmak ve edinme sebebi sütununda açıklanmak suretiyle zilyedi adına, aksi takdirde kayıt maliki veya mirasçıları adına tespit yapılır.


(Değişik fıkra:RG-26/9/2012-28423) Kayıt sahibinin yirmi yıl önce gaipliğine hüküm verilmiş veya tapu sicilinden malikin kim olduğu anlaşılamamış olan taşınmaz mallar, çekişmesiz ve aralıksız yirmi yıl müddetle ve malik sıfatıyla zilyet bulunan kimse adına tespit edilir.

Noterlerce tespit ve tevsik edilen muvafakat beyanları veya satış vaadi senetlerinin kadastro teknisyenlerine ibrazı halinde, ayrıca kayıt maliki veya mirasçılarının muvafakat beyanları aranmaz. Satış vaadi taraflara vecibe yüklemişse, yerine getirilmiş olduğu aranır.


Çalışma alanı ilanının yapıldığı günden sonraki tarihi taşıyan tapu dışı sözleşmelerle yapılan devir ve temlikler kabul edilmez.



Taşınmaz malların sınırlandırma, tespit ve kontrol işleri yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön