13 / 05 / 2024

Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır?

Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır?

Tapu, bir arazi ya da evin kimin üzerine olduğu yani sahipliğini gösteren hukuki bir belgedir. Peki Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır? Tapu devri noterden oluyor mu? İşte o detaylar!



TAPUDA MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Tapu kadastro Genel Müdürlüğünün web tapu uygulaması ile tapu müdürlüklerine gitmeden de ve internet üzerinden üzerinize kayıtlı, miras kalan taşınmazları kolaylıkla sorgulama olanağı veriyor. Bunun için öncelikle tapu kadastro genel müdürlüğüne ait olan http://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresine girerek weptapu uygulamasını kullanabilirsiniz.

TAPU DEVRİ NOTERDEN OLUYOR MU?

Tapu devri sürecinde değişikliğe gidiliyor. Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde hızla artan yoğunluk nedeni ile tapu dairelerini yoğunlaşmaya başlayınca, devir işlemlerinin noterlerde de yapılmasına karar kılındı. 1 Ocak 2023’te devreye girecek yeni düzenleme ile alım ve satım işlemleri noterlerde de yapılabilir hale gelecek.

EV TAPUSU BAŞKASINA NASIL DEVREDİLİR?

Tapu devir işlemi için istenilen gerekli evraklar hazırlanır ve tapu harcı yatırılır. Daha sonrasında ALO 181 aranıp veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemlerine giriş yapılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde ise alıcı, satıcı taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini yapar.

TAPUYA RANDEVU ALMADAN GİDİLİR Mİ?

Ev veya arsa alım ve satım işlemleri için tapu müdürlüklerine gidilmelidir. Bu tür işlemlerde tarafların yani alıcı ve satıcıların ya da onların vekillerinin, Tapu Müdürlüklerine başvuruda bulunmalılar. Tapu dairesinde gerçekleşecek işlemler için ilk önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden randevu almak gerekiyor. Buna ek olarak da randevusuz işlemler gerçekleşmemektedir. Satış işleminde satıcıyı vekil, vasi, kayyım vb. kanuni temsilci temsil edilecek vekalet belgesi alınmalıdır.

TOKİ evlerinde oturma zorunluluğu var mı?

400.000 TL'ye hangi araba alınır? 2022 en ucuz sıfır araba hangisi?

4 kişilik aile elektrik yardımı ne kadar oldu?


Geri Dön