01 / 01 / 2025

Tapuda satış harcı ne kadar?

Tapuda satış harcı ne kadar?

Tapu devir işlemlerinin gerçekleşebilmesi için iki tarafında yanında bazı belgeler bulundurması ve tapuda satış harcını ödemesi gerekiyor. İşte bu tapuda satış harcı ne kadar?



 

Tapuda satış harcı ne kadar?

 

Taşınmaz alım satımı işlemlerini ilk defa yapacak olanların tapu işlem sırasını öğrenmesi, yapacağı işlerin hızlı gerçekleşmesi açısından önem taşıyor. Tapu devir işlemlerinin gerçekleşebilmesi için iki tarafında yanında bazı belgeler bulundurması ve tapuda satış harcını ödemesi gerekiyor. Tapuda satış harcı ne kadar?

 

Tapuda satış harcı oranları..

1. Taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir. 

 

(Harca esas bedel;  ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olamaz. Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildirilir, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılır)

 

2. Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınıyor.

 

3. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.

 

Tapuda satış harcı hesaplama örneği:

Satış yapılacak taşınmaz malın bedeli: 100.000 TL

Tapuda satış harcı oranı: Binde 20

Ödenecek tapuda satış harcı bedeli: 2.000 TL

 

Tapuda satış harcı olan 2.000 TL hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediyor. 100.000 TL'lik taşınmaz mal için toplamda 4.000 TL tapu satış harcı ödeniyor.

 

Tapu takas harcı 2017

Taşınmaz malların karşılıklı olarak trampa edilmesi halinde tapu harcının bu iki gayrimenkuldan emlak vergisi değeri yüksek olan esas alınarak bu değer üzerinden, bu değerden yüksek bir değer bildirilmesi halinde bildirilen değer üzerinden her iki gayrimenkul için de hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınıyor.

 

Tapu takas harcı oranı 2017: Binde 20 (binde 20 x 2)

 

Tapu trampa döner sermaye 2017: 90,50 lira

 

Tapu hibe harcı 2017
Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında ödeme yapılıyor.

 

Tapu satış harcı işlemlerinin gerçekleştirebilmek için hem alıcının hemde satıcının yanında bulundurması gereken belgeler:

 

Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.

 

Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.

 

Ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekli.

 

Tapu harcı eksik ödenirse cezası ne olur 2017?

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi durumunda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 

 

Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

 

Müteahhitler, satın aldığınız gayrimenkuller için ödeyeceğiniz toplam bedelden daha düşük bedelli fatura düzenlese bile, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.
 

Müteahhitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi halinde bu durumu, en yakın vergi dairesine, 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezine bildirebilir veya www.gib.gov.tr adresinde yer alan “İhbar Bildirimi” menüsünden şikayette bulunabilirsiniz.

 

Tapuda satış bedeli nasıl hesaplanır?

 

 

Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön