29 / 04 / 2024

Tapuda trampa nedir?

Tapuda trampa nedir?

Bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi trampa olarak açıklanırken; tapuda trampa nedir?' in cevabı ise Tapu Sicil Müdürlüğü'nde bu işlemin resmi olarak tescil edilmesi anlamına geliyor...




Tapuda trampa nedir?


Tapuda trampa nedir? sorusunun cevabı bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak veriliyor. Bu işleme tapuda takas işlemi de deniyor. Değiştirilmesi istenen mallar taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor. Trampa edilecek taşınmaz malların değerlerinin birbirine eşit olması şartı aranmıyor. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek kapatılabiliyor. 


Tapu sicil müdürlüğünün trampada değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün değildir. Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor. Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa yapılması da mümkündür.


Tapuda trampa için gerekli belgeler!


1. Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait tapu senetleri.

2. Trampa yapılacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Trampa yapanların ikişer adet vesikalık fotoğrafı.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyum) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5. Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.

 

Tapuda trampanın masrafı ne kadar?

 

1. Taşınmaz malların ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, her iki taraftan ayrı ayrı binde 16.5 oranından tapu harcı, tahsil edilir.

2. Ayrıca taşınmaz malların varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.

3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.



Trampa ne demektir?
Trampa yoluyla kamulaştırma!
Tapu takas işlemi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön