28 / 04 / 2024

Tapularda yeni dönem başlıyor! Kimlik bilgileri gizlenecek

Tapularda yeni dönem başlıyor! Kimlik bilgileri gizlenecek

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, sistemdeki bilgilerin yetkisiz kişilerin eline geçmesi halinde, verilerin kime ait olduğunun tespit edilmesini zorlaştırmak için bilgiler üzerinde kısmi kimliksizleştirme veya maskeleme yapacak.



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, sistemindeki tapu ve kadastro bilgilerinin yetkisiz kişilerin eline geçmesi halinde verilerin kime ait olduğunun tespit edilmesini zorlaştıracak şekilde, bilgiler üzerinde kısmi kimliksizleştirme veya maskeleme tedbirleri uygulayacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce, "Tapu ve Kadastro Verilerinin İşlenmesi ve Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemler Hakkında Yönetmelik" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

TAKPAS'tan faydalanan kişi veya kurumların (alıcı) veri talebi oluşturması ve sorgulama yapabilmesi için Genel Müdürlük ile protokol yapması veya elektronik kabul beyanı zorunlu olacak. Zorunlu haller veya protokolde belirtilen özel haller dışında güvenli ve kesintisiz bir hizmet sunulması esas kabul edilecek.

Genel Müdürlük tarafından merkezi veri tabanında tutulan veriler, alıcı ile yalnızca çevrimiçi olarak paylaşılacak. Paylaşılacak veriler, alıcının veri kullanım amacı ve yasal dayanağı göz önünde bulundurularak belirlenecek.

Alıcı, Genel Müdürlük ile imzalanan protokol uyarınca işleme konu kişilerin bilgilerini alabilecek. Söz konusu kişilerin verileri, kullanım amacı tanımlanmış faaliyetin yerine getirilmesi dışında başka hiçbir amaçla kullanılmayacak.Kadastro verileri için arşiv onaylı olması kaydıyla Genel Müdürlük merkezi veri tabanından elde edilen veriler aksi ispatlanıncaya kadar geçerli olacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön