07 / 01 / 2025

Tapusu olanın yaşlılık maaşı kesiliyor

Tapusu olanın yaşlılık maaşı kesiliyor

Maliye Bakanlığı, 65 yaşını geçen fakir vatandaşlara ödenen yaşlılık aylıklarında yeni bir düzenlemeye gitti



Bu kapsamda, yaşlılık aylığı alan toplam 870 bin vatandaşın herhangi bir gayrimenkulü bulunup bulunmadığı araştırılıyor. Adına tapu kaydı bulunanların maaşları kesilmeye başlandı. Ancak burada çeşitli mağduriyetler yaşanıyor. Köyünde harabe halinde bir evi ya da gelir getirmeyen kıraç arazisi bulunan yaşlıların da aylığı kesiliyor. Maliye'nin söz konusu gayrimenkullerin değeri ya da gelirine bakarak işlem yapması isteniyor.

2022 sayılı kanuna göre yaşlılık maaşı alabilmek için aylık 90 TL'nin altında gelire sahip olmak ve 65 yaşını geçmek gerekiyor. Bu kişilere asgari geçim indirimi dahil ayda 94 lira para veriliyor. Ancak Maliye Bakanlığı, son uygulamasıyla tapu kaydı bulunanların gelir sahibi olacağını düşünerek bu kişilerin aylığını kesmeye başladı. Maliye'nin uygulaması rakamlara da yansıyor. Ocak ayından bu yana söz konusu gerekçe ile toplam 3 bin 720 kişinin yaşlılık aylığı kesildi. En sık denetimler ekim ayında yapılırken bu dönemde 750 kişiye maaş ödemesi durduruldu. Henüz verilere yansımayan kasım ve aralık aylarında bu rakamın daha yüksek çıkacağı belirtiliyor.

Bakanlık, tapu kayıtları ile 65 yaş maaşı alanları karşılaştırıyor. Maliye'nin uygulaması sebebiyle kaymakamların başkanlığındaki ilçe idare kurulları, üzerinde tapu kaydı bulunanlar için 'muhtaç değildir' kararı veriyor. Bu durumun SGK'ya bildirilmesiyle maaşlar kesiliyor. Ancak üzerinde tapu kaydı bulunanların gelir sahibi olup olmadığına bakılmıyor. Nafiz Akbulut, 65 yaş maaşı kesilen binlerce yaşlıdan biri. Akbulut, üzerindeki tarla ve harmanların tapu kaydında görünmesi sonucu maaşını yitirdi. Tek gelirinden yoksun kalan Akbulut, "Tapuları devlete vermeye hazırım, yeter ki 65 yaş maaşını geri bağlasınlar. Çünkü tek kuruş gelir getirmiyorlar. Köyde dağ başında babadan dededen kalan kıraç tarlalar. Hiçbiri ne para ediyor ne de gelir getiriyor." diyor. Mahkemeye başvurup muhtaç olduğunu ispat eden yaşlıların maaşı yeniden bağlanıyor. Öte yandan ölüm, emekli maaşına kavuşmak ve aylıktan feragat gibi sebeplerle de binlerce kişinin maaşı kesiliyor. 2009 yılında toplamda 67 bin kişinin maaşı kesildi. Buna karşılık 65 bin kişiye de ilk kez yaşlılık aylığı bağlandı.

YAŞLILIK AYLIĞINDA KARADENİZ İLK SIRADA

Devlet halen 870 bin kişiye yaşlılık maaşı veriyor. Yaş grupları itibarıyla 248 bin kişi 75 ile 79 yaş aralığında. 100 yaşın üzerinde olup 65 yaş maaşı alanların sayısı ise 4 bin 592. Yaşlılık maaşı alanlarda kadınların ağırlığı dikkat çekiyor. 870 bin kişiden 561 bini kadın, 309 bini ise erkek. Bu rakamlar da kadınların erkeklerden daha yoksul olduğu ve daha uzun yaşadığı kanaatini doğruluyor. Yaşlılık maaşı alanların bölgesel dağılım içinde ise 152 bin kişi ile Karadeniz Bölgesi ilk sırada.
Zaman


Geri Dön