Tapusu olmayan ev nasıl satılır? Tapusuz ev satılabilir mi?
Tapu, bir gayrimenkulün kime ya da kimlere ait olduğunu gösteren bir belgedir. Peki Tapusu olmayan ev nasıl satılır? Tapusuz ev satılabilir mi? İşte detaylar!
TAPUSU OLMAYAN EV NASIL SATILIR?
Her gayrimenkulün bir tapusu olmalıdır. Tapuya kayıtlı gayrimenkul satışları da bilindiği gibi resmi şekilde tapuda yapılmaktadır. Tapuda kaydı olmayan bir gayrimenkulün ev, arsa ya da dükkanın satımında malikin yani gayrimenkul sahibinin kim olduğunun belli olmaması nedeniyle tapuda herhangi bir alım veya satım ya da başka bir tasarruf işlemi yapılamaz.
TAPU İPTALİ DAVASI NEDİR?
Tapu iptali davasının nasıl açıldığı pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Tapu iptali davası için, taşınmazın bulunduğu bölgenin asliye hukuk mahkemesine müracaat edilmesi gerekmektedir. Davacı, mahkemeye tapu iptal davası dilekçesini teslim eder. Dilekçede incelenmesi gereken kanıtlar açık bir şekilde ifade edilir. İptal davası açıldıktan hemen sonra da bu süre içinde bilirkişi raporları ve tanık ifadelerine bakılır. Dava sürecinde kanıtların gerçek olması halinde ve mülkiyet hakkı sahibinin gerekçelerini kanıtlaması istenmektedir.
HİSSELİ TAPU BAŞKASINA DEVREDİLEBİLİR Mİ?
Hisseli tapunun satışa dair herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile ya da tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ama burada diğer pay sahiplerinin bir önalım veya şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir.
KAÇ YAŞINDAN SONRA MAL SATIŞI YAPILAMAZ?
Mal satışının gerçekleşmesi için belli başlı kriterler bulunmaktadır. Tapuda yaş sınırı 18 ve 65 yaş sınırı olarak belirlenmiştir. 18 yaşının altındakiler işlem yapamazlar aynı şekilde 65 yaşının üzerindekilerin de gerekli sağlık raporları aldıkları takdirde ve raporda da akli melekeleri yerindedir şeklinde bir sonuç çıkar ise mal alım ve satışı kolaylıkla yapabilir.
65 yaş üstü tapu vekalet verebilir mi?
Miras kalan tapu işlemleri nasıl yapılır?
İş arayan herkese duyurulur! İŞKUR’dan 100 bin iş ilanı! İşte detaylar!