28 / 04 / 2024

Tapuyu üstüne alma masrafı 2014!

Tapuyu üstüne alma masrafı 2014!

Tapu dairesinde yapılacak devir işlemleri bedelli olarak yapılabileceği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Ödenecek bedel, yapılan işleme göre değişkenlik gösteriyor. İşte tapuyu üstüne alma masrafı 2014..



Tapuyu üstüne alma masrafı 2014!

Tapu dairesinde yapılacak devir işlemleri bedelli olarak yapılabileceği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Tapu devir masrafları da yapılan işleme göre değişkenlik gösteriyor. Peki, tapuyu üstüne alma masrafı ne kadar?


Tapu dairesinde yapılan devir esnasında izlenecek yol..

- İlgili kişi gerekli belgelerle birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat eder. 


- Başvuru fişi düzenlenir, tapu harçları müdürlükçe tahakkuk edilip, ilgili bankalarca tahsil ettirilir. 


-Akitsiz işlemlerde tescil veya terkin istem belgesi, akitli işlemlerde resmi senet tanzim edilir, ilgililere okutulmak veya yetkililerce okunmak suretiyle imzalanır. 


- Düzenlenen belgeler (tapu senedi, ipotek belgesi vb.) tasdik edilerek ilgiliye verilir.


Gerekli belgeler:

1.Tapu Aslı veya Fotokopisi

2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.


Tapuyu üstüne alma masrafı 2014:

Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


İstanbul tapu daireleri!
Tapu işlemleri kaç gün sürer?



Geri Dön