Tarafların ahşap sistem algılaması
Ahşap sistem uygulamaları ve teknolojiye olan ilgi ve öğrenilmesine yönelik istek ve talep nedense alıcı kitle ve yatırımcılar tarafından gösteriliyor
Bu da alıcı kitle tarafından olması normaldir..ancak esas ilgili olması gereken taraf olan kamu-kurum ve kuruluşları, üniversiteler, inşaat sektörü, meslek odaları vb. gibi konunun tarafı olan bu kesim ise ahşap sistem konusunda ilgisiz ve konuya bigane kalmaya devam ediyor!
Neden acaba?
Bu ilgisizliği anlayamıyorum..sanki `bu iş çok zor, ülkede ki imar durumu el vermiyor, başımıza icat mı çıkartıyoruz veya herşey sil baştan mı olacak' gibi mi düşünüyorlar acaba!
Yoksa `ormanlar elden gider, ülke de tomruk kalmadı, yılbaşı için bile ağaç bulamıyoruz' gibi sebeplere mi sığınıyorlar!
Ortada yeni bir teknoloji ve sistem var..öğrenilmesi, tanıtılması ve bilinmesi gerekiyor ve ancak bu erdem ve olgunluğa sadece alıcı kitlenin ulaşması bir kara mizah örneği değil midir?
Düşünün topluma diyorsunuz ki; depreme dayanıklı, yüksek enerji verimli ve konforlu bir sistemi sizlere sunuyoruz..aynı zamanda bu sistem bireyin ve toplumun güvenliği ve sağlığı adına Dünya' da ki gelişmiş tüm ülkelerde kullanılan ve kabul gören bir sistem diyorsunuz..insanlarda ilgi ve alaka gösteriyor, sonuçta inanıyor, güveniyor ve satın alıyor.
Diğer tarafta sorumlu ve taraf olan kesime; bürokrasi, kamu, eğitim ve sektör kuruluşlarına anlatalım, bilgilendirelim ve tanıtalım diyorsunuz..duymuyor, görmüyor, bilmiyor, iyi mi!
Bunları niye yazıyorum..geçtiğimiz günlerde sektörde faaliyet gösteren yapımcı firmalar, değerleme şirketleri, bakanlıklar ve ilgili kurum ve meslek odalarına çağrıda bulunarak hafta sonları yapılacak bir organizasyonla Silivri Sunflower projesinde yerinde uygulama aşamalarını da göstererek `ahşap sistem ve konut teknolojisini' tanıtmak ve bilgilendirmek için açık bir çağrı yaptık ve davette bulunduk.
Ancak ilgili olması gereken kurumlardan ne bir ses var, ne de bir seda, iyi mi?
Çareyi üretmesi gerekenler ihtimal dahilinde meydana gelebilecek bir afette merak ediyorum ne söyleyecekler?
Şehri kuzeye mi yönlendirecekler?
Dolabı çivileyin mi diyecekler?
Asansörden uzak mı durduracaklar..yoksa milleti çelik kasaların içine mi sokacaklar?
Bunlar ne öneri getirecek, doğrusu merak ediyorum.
Yeni bir bilgiyi öğrenmeye çabalamayan bir zihniyetten fikir mi çıkar?
***
Özellikle 17.Ağustos depreminden sonra başlayan bu toplumsal arayış sürecinde insanlar; depreme dayanıklı, sağlıklı ve güvenli ev arayışına girdiğinde dış cepheleri Amerikan sidding diye adlandırılan renkli pvc malzeme ile kaplanan tüm yapıları ahşap teknoloji zannıyla satın aldılar.
Tabi kazın ayağı öyle çıkmadı.
Yani alıcı kitlede ki bu algılama aslında yapımcı şirketlerin bir aldatma ve yanıltması kadar alıcı kitlenin bu sistemi bilmemesinden kaynaklandı.
Tabi Ahşap sistem kurulumlarında dış cepheler de kullanılan siding uygulamaları yapılan her ev ülkemizde `ahşap ev' gibi kanıksandığı için ilk zamanlar Amerikan evi ve teknolojisi yaftası ile satıldı.
Ancak alıcı kitlenin bu yanılgısı ve zamanla yaşanan sorunlar evin aslında bir sisteme bağlı olmadan ve tamamen bir müteahhit'in abuk zihniyeti ile yapıldığı ortaya çıktı.
Tabi problemin biri bin para!
Maalesef bu tür ticari atraksiyonların sektöre verdiği zarar inanılmaz boyutlardadır. Bunu bir örnekleme ile açıklayacak olursak; bir kaç sene önce çok reklam veren bir marka projeyi gezerken satışa arz olunan evlerin sistemi hakkında bilgi alıyorduk.
Proje de uygulanan inşa sistemi yarı ahşap teknoloji olduğu için ben de satıcı'ya duvar panellerini ne kadar aralıklarla yapıyorsunuz..yani ahşap kolonlar arasında ne kadar mesafe var, diye sorduğumda, satıcı bir an durdu, düşündü..verdiği cevap işin vahametini ortaya koyuyordu..'her halde kolon araları 1.5 -2 mt. arasındadır' dedi!
İyi de ahşap sistemde panel duvarlar 40 cm de bir dikilmesi statik hesaplar gereği olması gerekirken bu projede yapılan iş tam bir atraksiyondu.
Suçlu aramıyorum, inşa edilen ev/evlerin ahşap sistem sonucunda değil de tamamen yapımcı şirketin işgüzarlığıyla inşa edilip satılıyor olması bilgisizlikten öte tam bir basiretsizliktir.
Bu örneği vermemin sebebi şu; alıcılar satın alacağı gayrimenkulün ne olduğunu, sistemi ve yapımcı şirketin kimliğini bilmeden satın almamalıdır.
Önce bir araştırılmalı ve sorulmalıdır.
Tabi ki örneklemeleri çoğaltmak mümkün..Ancak bu teknoloji veya diğerleri fark etmiyor, diğer sistemlerde olduğu gibi eğer doğru kurulum olursa ne ala..aksi halde sorunlar sizi bekliyor demektir.
Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmuyor..herkesin idrak etmesi lazım.
İz'an sahiplerine duyurulur..
İyi haftalar.
[email protected]