28 / 10 / 2024

Tarih yazan altında yeni çıta belli oldu! Altın fiyatları ne kadar olacak?

Tarih yazan altında yeni çıta belli oldu! Altın fiyatları ne kadar olacak?

Dünyada sürekli olarak artan jeopolitik gerginlik, önde gelen merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne girmesi ve ABD seçimleri öncesinde yatırımcının “güvenli liman”da kalma telaşı altın fiyatlarını zirveye taşırken, altında yeni çıta da belli oldu.




Ortadoğu'da sürekli olarak artan gerginlik ve ABD seçimleri öncesinde yatırımcıların kendini güvenceye almaya çalışmasıyla ons altın 2.750 doları geçerek yeni bir rekora ulaştı. Yüzde 31 kazançla son 45 senenin en iyi performansını sergileyen altın için bundan sonraki soru “3 bin doları hanesine yazabilecek mi?” Uzmanların cevabı ‘evet’. Fakat kimi 2024 içinde bunun mümkün olduğunu söylerken, bazıları 2025 yılını beklemek gerektiğini ifade ediyor.

Altını destekleyen faktörler

- İsrail'in İran’a saldırabileceği endişeleriyle yatırımcı altına koşuyor.
- Sarı metal faiz indirimi iyimserliğinden yararlanıyor.
- Güçlü merkez bankası alımları fiyatları artırıyor.
- Asya ülkelerinin yapmış olduğu fiziki alımlar kıymetli metali körüklüyor.
- ABD’de Kasım'daki seçimler öncesinde artan jeopolitik riskler ve belirsizlik güvenli liman talebi yaratıyor.
-Ukrayna'da süren savaş ortamı makro tabloyu altın lehine etkiyor.

Ekonomim’den Evrim Küçük imzalı habere göre şu ana kadar yüzde 31 kazançla bu senenin en güçlü performans gösteren emtiaları arasında yer alan altının yeni zirveler göreceğine uzmanlar inanıyor. Hatta 3 bin dolar psikolojik sınırı uzmanlara göre kesin. Fakat takvim konusunda farklı görüşler de var.
- Saxo Bank, gerekli koşulların oluşması durumunda bu sene sonundan önce sarı metalin 3 bin dolar barajına ulaşma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Bankanın Emtia Stratejisti Ole Hansen, 2025 yılına kadar altın için daha fazla yükseliş öngörüyor.
- InternationalMoneyTransfercom'da kıdemli emtia editörü Steven Kibbel, potansiyel faiz oranı indirimleri ve belirsizlik ortamında altının bu sene 3 bin doları görebileceğini kaydediyor.

Tarih yazan altında yeni çıta belli oldu! Altın fiyatları ne kadar olacak?


- UBS Yatırım Bankası’ndan Joni Teves, CNBC’de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, yatırımcıların altında pozisyon oluşturmak amacıyla hala çok fazla alana sahip olduğunu söylüyor. Teves, 2025'e kadar altının ons fiyatının 3 bin dolara ulaşacağını öngörüyor.
- Citi Research, altın konusunda yükseliş beklentini de koruyor. Kuruluş, bu hafta yayınlamış olduğu notta, Fed'in faiz indirimleri ve fiziki ve ETF alımlarını gerekçe göstererek altın fiyatlarına ilişkin üç aylık tahminini yükselttiğini kaydetti. Söz konusu banka, 3 aylık altın fiyat görünümünü ons başına 2 bin 700 dolardan 2 bin 800 dolara yükseltirken, 6-12 aylık tahmininin ise 3 bin dolar olduğunu kaydetti. HSBC, sene sonuna kadar 2 bin 950 dolar bekliyor
- HSBC, 2024 yılı için ons başına ortalama tahminini 2 bin 305 dolardan 2 bin 395 dolara yükseltti. HSBC, önümüzdeki dönemde altının ons başına 2 bin 350 ila 2 bin 950 dolar aralığında işlem görmesini bekliyor.
- ING, 4. çeyrekte fiyatların ortalama 2 bin 580 dolar, yıllık ortalamanın ise 2 bin 388 dolar olacağını öngörüyor. Bankaya göre 2025 fiyatları ortalama 2 bin 700 dolar şeklinde olacak.
- Bario Neal'ın operasyon ve finans direktörü Ruhee Rathod, ”2024 yılında ons başına 2 bin 850 dolar, 2025 yılının başlarında 3 bin dolar potansiyeli var" diyor.

ALTIN TARİH YAZIYOR!

Altın fiyatı bu sene neredeyse üçte bir oranından fazla artış gösterdi ve şu ana kadar 2007'teki yüzde 30.9'luk performansını geride bıraktı. 2024 yılı altın tarihi bir sene ve sarı metal fiyat performansı açısından son 45 senenin en iyi yılı olmaya hazırlanıyor.
 

 

GÜMÜŞ 40 DOLAR HAZIRLIĞINDA

Gri metal, bu sene altından daha fazla getiri sağladı. Commerzbank'ın emtia analisti Carsten Fritsch, “Görünen o ki yatırımcılar artık gümüşü altına göre daha ucuz bir alternatif şeklinde görerek, gri metale yöneliyorlar” diyor. Ons başına 34 doların biraz üzerindeki gümüş, neredeyse 12 senedir hiç olmadığı kadar pahalı ve orta vadede hedefi 40 dolar şeklinde belirledi. Citi, gümüş fiyatlarına ilişkin 6-12 aylık tahminini ons başına 38 dolardan 40 dolara çıkarttı. Londra Külçe Piyasası Derneği'nin yıllık toplantısına katılım sağlayan delegeler gümüş fiyatlarının gelecek yıl ons başına 45 dolara çıkacağını söyledi.

 

Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik'ten büyük Marmara depremi için 'aman dikkat' uyarısı: 7 büyüklüğünün üzerinde olacak!

İstanbul Valisi Davut Gül: Afetlere hazır olmak için binaların olabildiğince yenilenmesi gerekiyor!

Şehirlerin afetlere karşı dirençliliğinin artırılması için 2025 yılı bütçesinden 584 milyar TL tutarında ödenek ayrıldı!


Geri Dön