04 / 05 / 2024

Tarihi Beyazıt Kulesi turizme açılıyor

Tarihi Beyazıt Kulesi turizme açılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi'nin içinde yer alan Beyazıt Yangın Kulesi'ni restore ederek, turizme kazandırıyor



İBB'den alınan bilgiye göre Büyükşehir Belediyesi ile üniversite arasında imzalanacak protokolle tarihi kule turizme açılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi içerisinde yer alan Beyazıt tarihi Yangın Kulesi'ni restore ederek, turizme kazandıracak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 18 Eylül 2009 tarihindeki birleşiminde Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi arasında konuyla ilgili bir protokol imzalanması için Başkan Kadir Topbaş'a yetki verdi.

Belediye Meclisi'nde oybirliğiyle kabul edilen protokol kapsamında Beyazıt Yangın Kulesi'nin bahçe giriş kapısı ve zemin altı odaların restorasyon ve bakımı yapılacak. Daha sonra kule merkezli bir turistik gezi güzergahı oluşturularak tarihi Beyazıt Yangın Kulesi yerli ve yabancı turistlere açılmış olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilecek ya da ihale yoluyla işlettirilecek kulenin restorasyon ve bakım masrafları da belediye tarafından karşılanacak. Gelirlerin dörtte biri de İstanbul Üniversitesi'ne 6 aylık periyotlarla ödenecek. İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet arasında imzalanacak protokol önümüzdeki günlerde hayata geçecek.

Beyazıt Yangın Kulesi'nin tarihi

Beyazıt Yangın Kulesi, Osmanlı Devleti döneminde İstanbul'da çıkan yangınları haber vermek amacıyla 1749 yılında 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edildi. Gözetleme yerine kadar 180 basamaktan oluşan kule, 1756'daki Cibali yangınında yandı. 1826'da yeniden yapılan kule yeniçeri ayaklanmasında tekrar yandı. Kule üçünçü kez 1828 yılında Sultan II. Mahmut zamanında Senekerim Balyan'ın mimarlığı altında tekrar yapıldı.

Beyazıt Yangın Kulesi; Nöbet Katı, İşaret Katı ve Sancak Katı olmak üzere üç bölümden oluşur. Yangın, Beyazıt Kulesi'nden gündüz sarkıtılan sepetlerle, gece ise fener yakılarak haber verilirdi. 1997 yılında başlayan restorasyon çalışmalarına kadar kullanılamayacak durumda olan kule, iki yıl süren çalışmalar sonucunda eskiden olduğu gibi yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek amacıyla restore edilmişti.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Beyazıt Yangın Kulesi restore edilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyazıt Yangın Kulesi'ni restore ederek, turizme kazandırmaya hazırlanıyor

Beyazıt Yangın Kulesi'nin bu amaçla İBB tarafından restore edilmesi için gerekli onay Belediye Meclisi'nde kabul edildi. Kulenin ve bahçe giriş kapısı zemin altı odalarının basit bakım onarımının yapılması ve Beyazıt Yangın Kulesi merkezli bir turistik gezi güzergahı oluşturulacak şekilde projelendirilmesi için yürütülecek çalışma kapsamında, kuleye doğru giden yollar da gezi güzergâhı olarak düzenlenecek. Beyazıt Kulesi'nein restorasyon masrafları İBB tarafından karşılanacak.
Zeynel Yaman/Sabah


Geri Dön