Tarihi Beylerbeyi Sarayı gün yüzüne çıkıyor!
Kars’ta uzun yıllar 30 Ekim Ortaokulu arkasında kalan ve yıkılmaya yüz tutan tarihi Beylerbeyi Sarayı, okulun yıkılmasıyla gün yüzüne çıktı.
Kars’ta uzun yıllar 30 Ekim Ortaokulu arkasında kalan ve yıkılmaya yüz tutan tarihi Beylerbeyi Sarayı, okulun yıkılmasıyla gün yüzüne çıktı. Göreve başladığı günden itibaren yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çeken Vali Rahmi Doğan, göreve başladığı ilk gün Evliya Cami önünde yapılan ve tarihi dokuyu bozan tuvaletleri yıktırdı. Ardından da Beylerbeyi Sarayı’nın önünü tamamen kapatan eski adıyle 30 Ekim Ortaokulu, yeni adıyla Harakani Lisesi’nin yıktırarak tarihi yapıların önünü açtı.
Kars’ta her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kars Kalesi, Evliya Cami, Harakani Türbesi Taş Köprü, Beylerbeyi Sarayı ve Tarihi Hamamlar hayata geçirilen ‘Tarihi Dokunun Korunması’ Projesi kapsamında oluşturulan Osmanlı Mahallesi ile birlikte restorasyonları yapılarak cazibe merkezine dönüştürülecek.
Kars Kalesi’nin eteğinde Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılan ve iki katlı olan Beylerbeyi Sarayı ahşap olan tavanı yakılmış ve uzun yıllar kaderine terk edilmiş vaziyette bırakılmıştı. Tarihi Dokunun Korunması Projesi kapsamında önündeki okulun yıkılmasıyla gün yüzüne çıkarılan Beylerbeyi Sarayı proje ile onarımı yapılarak turizme kazandırılacak.
1878 yılına kadar Sancak Konağı, 1918 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılmış olan Beylerbeyi Sarayı, 1918 yılında terk edilmişti. O tarihten günümüze kadar 30 Ekim Ortaokulu’nun arkasında kaldığından göz önünde bulunmayan saray geçen süre içerisinde ilgisizlik ve bakımsızlıktan yıkılmıştı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın önemle üzerinde durduğu ‘Tarihi Dokunun Korunması’ projesi, Vali Rahmi Doğan, tarafından da takip ediliyor. Bölgede bulunan ve vatandaşlara ait olan evlerinde istimlak edilmesiyle birlikte oluşturulacak Osmanlı Mahallesi Kars’ın cazibe merkezi olacak.
Milliyet