03 / 05 / 2024

Tarihi Bitlis Evleri yıkılma tehlikesi yaşıyor!

Tarihi Bitlis Evleri yıkılma tehlikesi yaşıyor!

Bitlis'in mimarisinde önemli yer tutan tarihi taş evler, bakımsızlık ve ağır kış koşulları nedeniyle bir bir yıkılıyor




Bitlis'in mimarisinde önemli yer tutan tarihi taş evler, bakımsızlık ve ağır kış şartları nedeniyle bir bir yıkılıyor. 

     Ağır kış şartlarının yaşandığı Bitlis'te, özellikle Muştakbaba Mahallesi'nde bulunan tescilli tarihi yapılar, bakımsızlıktan dolayı büyük tehlike saçıyor. 

     Mahalle Muhtarı Maşallah Daşizi, gazetecilere yaptığı açıklamada, birçok kez İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne dilekçe ile müracaatta bulunmalarına rağmen tarihi evlerin restorasyonu için bugüne kadar köklü bir çözüm üretilmediğini söyledi. 

     Çoğunluğu boş olan ve bakımsızlık nedeniyle adeta harabeyi andıran yapılardan kopan taşların mahalle halkını tedirgin ettiğini anlatan Daşizi, ''Bu konuya bakanlık nezdinde çözüm bulunması gerekiyor. Mahallemizin yüzde 40'ı tescilli yapılardan oluşuyor. Ancak her geçen yıl bu yapılar tek tek yıkılıyor ve yapılarda onarılması mümkün olmayan hasarlar oluşuyor'' dedi. 

     Esra Açıkgöz ise uzun zamandan bu yana Muştakbaba Mahallesi'nde yaşadığını belirterek, komşularının bakımsızlıktan dolayı yıkılan ve tescilli olduğu için onarıma izin verilmeyen evleri terk etmek durumunda kaldığını ifade etti. 

     Tarihi evlerin duvarlarının ağır kış şartlarına dayanamadığını ve duvarlarının tek tek yıkıldığını vurgulayan Açıkgöz, kendi evlerine de korku içinde girip çıktıklarını dile getirdi. 

     

     -254 tescilli yapı var- 

     

     Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör de tarihi evleri devletten ziyade vatandaşın koruması gerektiğine dikkati çekerek, kent merkezi ve ilçelerde 254 tescilli yapı bulunduğunu, bu yapıların korunması ve restore edilmesi için bakanlığın ciddi destekler verdiğini kaydetti. 

     Işıkgör, yapıların onarımı için vatandaşların müdürlüğe başvurması gerektiğine değinerek, ''2012 yılında müdürlüğümüze proje desteği kapsamında 41 müracaat oldu. Bu yapıların yıkılarak, yok olmasını istemiyoruz. Bunun için müracaat eden herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak burada en büyük sorunumuz varisler. Varisler kendi aralarında anlaşıp müracaatta bulunmadıkları için evlerin bir çoğunda restorasyon yapılamıyor'' diye konuştu. 


AA


Geri Dön