29 / 04 / 2024

Tarihi Germiyan Kilisesi harabeye döndü! 

Tarihi Germiyan Kilisesi harabeye döndü! 

Silivri ilçesinde bakımsızlıktan güçlükle ayakta duran tarihi Germiyan Kilisesi harabe hale geldi. Defineciler 185 yıllık kilise ve etrafında altın bulma umuduyla metrelerce derinlikte çukurlar kazdı.



Silivri'ye bağlı Değirmenköy'de bulunan Germiyan Kilisesi, 1836'da 2. Mahmut döneminde inşa edilldi ve 1868 yılında da bir onarımdan geçti. 1913 yılında ise Rumlar'ın Yunanistan'a göç etmesiyle boş kaldı. Mübadele dönemi olarak bilinen 1923-1924 yıllarında Rumların gitmesinin ardından cami ve okul olarak kullanıldı. Hürriyet'te yer alan habere göre; tarihi kilise bakımsızlıktan yıllar içerisinde harap edilirken bir de defineciler tarafından tahrip ediliyor. Define aramak çevresinde için insan boyu içinde ise metrelerce çukurların kazıldığı kilise güçlükle ayakta kalıyor. Bölgede yaşayan köylülere göre defineciler kaza kaza kiliseyi kalbura döndü.

Tarihi Germiyan Kilisesi harabeye döndü! 

OYMALI MERMERLERDEN SADECE BİRİ KALDI

Kilisenin içerisinde yer alan ahşap sütunların çürüdüğü, ahşap çatının da yarısının çöktüğü görüldü. Kilisenin zemininde de definecilerin tahribatları gözle görülüyor. Zeminde derin çukurlar açılırken, ahşap sütunların altında bulunan oymalı mermerlerden ise sadece biri duruyor. İçeride yer alan merpenlerin yarısı çöktü ve duvarlarındaki kabartmalar yok oldu.

'DEFİNECİLER KAZA KAZA KALBUR GİBİ YAPTILAR'

Kilisenin yakınındaki İsmetpaşa Mahallesi'nde yaşayan Kani Çılgın, "Ben 58 yaşındayım kendimi bildim bileli kilise var.  Yunanlılar varmış eskiden bizim oturduğumuz yerlerde. Onlar savaşta kaçmışlar buradan. Mübadelede bizim babalarımız dedelerimiz oraya yerleşmiş. Eski Değimenköy, esas Değirmenköy orası, Germiyan olarak geçiyor. Defineciler kaza kaza kalbur gibi yaptılar. Bir şey bırakmadılar, altına girdiler 3 metre. Çok güzel bir yapıydı ama berbat ettiler. Korumaya alınmadı, o zaman korumaya alacaklarını söylediler ama korumaya almadılar. Gece giden orada çalışıyor, 'burada para var, burada para var', para arıyorlar yani orada. Bir ara samanlık olarak kullanıldı orası. Harabe gibi" ifadelerini kullandı.

Tarihi Germiyan Kilisesi harabeye döndü! 

DUVARLARI KALDI

Bir diğer mahalleli Tunay Yaşar ise, "Defineciler var, yıllardır oradalar. Ben hayvancılık yaptım 25 sene, 80'den sonra 2000'e kadar her akşam geliyorlardı. Harap olduğunu gördüm, gidip bir iki kere gördüm, çok da derin kazmışlar şu anda. Terk edildi, yıkılmak üzere artık, kala kala duvarları kaldı, çatısında zaten bir şey kalmadı" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön