Tarihi Hazinedaroğlu Konağı müzeye dönüşüyor!
Ordu'da Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine 18. yüzyılda yapılan Hazinedaroğlu Konağı, yörede bulunan yaşama sahip eserlerin bulunacağı kent müzesine dönecek.
Karadeniz kıyısında bulunan doğal güzelliklerin içerisindeki Bolaman Kalesi, Bizans döneminde temeli atılıp gözetleme ve karakol görevini gerçekleştirmek için yapıldı.
Anadolu Ajansı'ndan Eyüp Elevli'nin haberine göre; kesme taşlardan meydana gelen kalenin kalıntıları üzerine ise 18. yüzyılda ahşap konak yapıldı. Çift cumbalı olan ve bölgenin mimari özelliğine sahip konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak yenilendi.
Bir süredir restoran olarak kullanılan Hazinedaroğlu Konağı'nın, tarihi ve turistik açıdan kent müzesi haline getirilmesi için çalışmalar düzenlendi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, muhabirine, kale üzerine yapılmış konağın, denizle doğanın bir araya getirdiği noktada önemli bir eser olduğundan bahsetti.
Konağın, yörenin özgün ve sıra dışı mimarisine sahip olduğundan bahseden Toparlak, "O kale üzerine yerleştirilmiş, tamamen alttaki taşıyıcıları kale taşları. Kale taşlarının üzerine monte edilmiş. Uzun süre konak olarak kullanılmış. Daha sonra Bakanlığımızın katkılarıyla restorasyon işlemlerini tamamladık. Ardından bir müddet burası restoran amaçlı kullanıldı." dedi.
Toparlak, Hazinedaroğlu Konağı'nın, kent müzesi olarak kullanılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünden bahsetti.
Burası bölgenin en otantik, aslına uygun, Bolaman koyu içinde müze olacak
Alan için hazırlanan rölöve restorasyon projesinin onaylandığından bahseden Toparlak, müze için teşhir tanzim projesinin hazırlandığını ve tamamlanmasının ardından uygulamasına geçileceğini açıkladı.
Mülkiyeti Ordu Üniversitesinde olan konağın Fatsa Belediyesi'ne verildiğini kaydeden Toparlak, şunları söyledi:
"Belediye olarak teşhir tanzim imalatı yapılacak. Daha sonra burası bölgenin en otantik, aslına uygun, o Bolaman koyu içinde müze olacak. Yörenin en güzel pidesinin sunulduğu bir alan. Denizin içinde pide yiyorsunuz. O güzelliğin içinde de tarihle ve doğayla buluşmak keyifli bir alışkanlık haline gelecek. İnşallah bütün misafirlerimizi orada ağırlayacağız."
Kent müzelerinin, alandan toplanacak eserlerle ortaya çıktığından bahseden Toparlak, teknik anlamda altyapı çalışmaları biten müzenin, bir sonraki yıl açılması planlanıyor.
"Bölgemizin hafızasının bulunduğu bir merkez olacak"
Toparlak, kent müzesinde yöreye ait tarımsal aletlerden el sanatlarına kadar ne varsa onlarla buluşulacağından bahsederek, "Bu bölgede yaşama dair geçmişten günümüze kadar değerlerimizin buluştuğu bir merkez olacak. Bölgemizin hafızasının bulunduğu bir merkez olacak." açıklamasında bulundu.