01 / 05 / 2024

Tarihi Marmaray yolculuğu Yenikapı'dan başlayacak!

Tarihi Marmaray yolculuğu Yenikapı'dan başlayacak!

İstanbul'un Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait tarihi mirası, turiste kültür gezisiyle anlatılacak. Yenikapı'dan başlayacak tarihi yolculuk, farklı gezi rotalarıyla yerinde gezilebilecek



Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait sayısız eseri bağrında saklayan İstanbul’u gezmek ve anlamak artık daha kolay... İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlıklarını sürdürdüğü projeye göre, yerli ve yabancı turistler, paha biçilmez eserleri ait oldukları tarihi döneme göre gezecek. Tarihi gezinin başlangıç rotasını, 8 bin 500 yıl öncesine ait bulguların gün yüzüne çıktığı Yenikapı oluşturacak.

Üç büyük medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul’da yeni bir proje daha hayata geçiriliyor. Paha biçilemeyen irili ufaklı binlerce tarihi eserin yer aldığı İstanbul’da Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserler, farklı gezi rotalarıyla yerinde gezilerek incelenebilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlayacağı projeye göre; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu eserlerinin yer aldığı gezi rotaları çıkarılacak. Binlerce tarihi eser, ait olduğu döneme göre gezilecek. 

Dönemin malzemeleri kullanılacak

Geçtiğimiz yıl 8 milyon 57 bin 879 turisti ağırlayan İstanbul’un tarihi, Yenikapı’da yürütülen  Marmaray  ve İstanbul metrosu kazılarıyla yeniden yazıldı. Metro alanında yapılan arkeolojik kazılarda 8 bin 500 yıl öncesine ait bulgular elde edildi. Yenikapı arkeolojik kazıların tamamlanmasıyla birlikte, tarihi yolculuk için start buradan verilecek. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserler, hazırlanacak yeni güzergâh ile dönemlerine göre gezilebilecek. Tarihe yolculuk için ise özel yollar inşa edilecek. Yenikapı’dan başlatılacak yollar, dönemine uygun taşlarla döşenecek. Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde kullanılan malzemelerle yeni yollar inşa edilirken, ziyaretçilerin tam anlamıyla o dönemi hissetmeleri sağlanacak. 

‘Tarihsel rota turiste kolaylık sağlayacak’

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, birçok farklı döneme ait eserin bulunduğu medeniyetler başkenti İstanbul’un artık belli bir sırayla gezilebileceğini belirterek “Artık bilgi karışıklığı son bulacak. Kente gelen ziyaretçilerimize tarihsel rota imkânı sunacağız” dedi. Topbaş, hazırlanacak yeni güzergâhlar ile kentin tarihinin daha iyi anlaşılacağını kaydetti. Yerli yabancı turistlerin şehri rehber eşliğinde gezerken dâhi zorlandıklarını dile getiren Topbaş “Bize miras kalan o kadar çok eser var ki. Tek başına gezdiğiniz zaman bir haritayı takip etmezseniz bilgi yüklemesi yaşanır. Sultanahmet Meydanı’nda Roma, Bizans ve Osmanlı’ya ait eserlerin bulunduğu için, tarihsel bir süreç içinde eserler anlatılmadığında karışık bir bilgilendirme yapılabilir. Biz bu haritayı hazırlıyoruz”  dedi.

Şenol Baştakar/Star


Geri Dön