03 / 05 / 2024

Tarihi sahra hattı hayat bulacak!

Tarihi sahra hattı hayat bulacak!

Tarihi sahra hattı hayat bulacak. Silahtarağa Elektrik Santrali'ne Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı ve Çiftalan köylerinde çıkarılan kömürü taşımak amacıyla inşa edilen Haliç-Karadeniz Sahra Hattı yeniden canlandırılacak.



Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'a kömür taşıyan Haliç Karadeniz Sahra Hattı yeniden yapılarak turizme kazandırılacak irinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'un elektriksiz kalmaması için Silahtarağa Elektrik Santrali ne Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı ve Çiftalan köylerinde çıkarılan kömürü taşımak amacıyla inşa edilen Haliç-Karadeniz Sahra Hattı yeniden canlandırılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 62 km'lik hatta inşa için inceleme çalışmalarına başlıyor. 


Haliç-Kemerburgaz Karadeniz Sahili Raylı Sistem Projesi adı verilen 100 yıllık hatta güzergah etütleri yapılarak, istasyon yerleri tespit edilecek ve imar planları yapılacak. 1952 yılında kullanılamaz hale gelen ve 62 yıldır kullanılmayan hattın 1999 yılından itibaren inşası gündeme alınmıştı. TCDD, Büyükşehir Belediyesi ve Kağıthane Belediyesi'nin çalışmalarıyla güzergahı yeniden belirlenen tarihi tramvay yolu, tamamlandığında Haliç'ten Karadeniz Ağaçlı'ya kadar gidilebilecek. 

Bu hattın yaklaşık 7 kilometresi ormanın içerisinde, bir bölümü de şu an kara yolunu takip 1914 yılında İstanbul'a elektrik sağlayan Silahtarağa Santral Zonguldak'tan denizyoluyla getirilen kömürü kullanıyordu. 1. Dünya Savaşı yıllarında komur temininde sıkıntı yaşanınca 1 Şubat 1915'te Silahtaraga-Ağaçlı arası dekovil hattının inşasına başlandı. Enver Paşanın emriyle başlanan hattın ınşaasından bir kare... 

ettiğimiz orijinal güzergahında olacak. İstanbul turizmine yeni bir yelpaze ve alan kazandıracak olan hat tamamlandığında 43 kilometrelik yol üzerinde su kemerleri, orman, surlar ve köylerden geçilerek, Karadeniz'e nostaljik bir yolculuk yapılacak. 


Tramvay hatları yenileniyor 


İSTANBUL'DAKİ metro ve tramvay hatlarının işletmesini yapan Ulaşım AŞ, TopkapıHabipler ile Bağcılar-Kabataş tramvay hatlarını yenileyecek. 

Her iki hattaki mevcut üst yapı sökülüp yeniden yapılacak. 

Çalışmaların yılsonu başlayacağı ve 2016 yılı sonuna kadar süreceği belirtildi.


Sabah


Geri Dön