29 / 04 / 2024

Tarihi Soğukçeşme Sokağı 10 yıllığına kiralandı!

Tarihi Soğukçeşme Sokağı 10 yıllığına kiralandı!

Tarihi yarımadanın en prestijli bölgesindeki Yeşil Ev ve Soğukçeşme Sokağı, özel bir şirkete 10 yıllığına kiralandı. Sokaktaki konaklar, ihale ile Keskin Grup-Recep Ercan Keskine devredildi.



Sultanahmet'in ilk otelleri olan Yeşil Ev ve Soğukçeşme Sokağındaki konaklar, ihale ile Keskin Grup-Recep Ercan Keskine 10 yıllığına devredildi.


 Tarihi konakları işletecek yeni şirket, antika niteliğindeki eşyaları istemeyince eşyalar müzayede ile satıldı. Eylül ayında kapısına kilit vurulan Yeşil Ev'in 30 yıllık mobilyaları tamamen elden çıkarıldı. İki yıldır kapalı olan Soğukçeşme Sokağındaki Ayasofya Konaklarfnın tarihî mobilyalarının satışı için de ayrıca müzayede düzenlendi. Son yıllarda insansızlaşan ve sadece turistik görünüme bürünen Sultanahmet'te neredeyse her gün yeni bir otel açılıyor. Semtin en prestijli bölgesinde bulunan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna ait otellerin işletmesi de yakın zamanda el değiştirdi. İstanbul sevdalısı olarak tanınan Çelik Gülersoy'un Turing başkanlığı zamanında Yeşil Ev ve Soğukçeşme Sokağı restore edilerek tarihi otel haline gelmişti. 2003'te vefat eden Gülersoy'un ardından Turing. bir süre kayyumla yönetildi. 2012 yılında ise başkanlığına Beyoğlu Belediyesi Meclis üyesinin AK Partili üyesi Bülent Katkak geldi. 


Turing'in sahibi olduğu Sultanahmet'teki tarihi oteller geçtiğimiz aylarda yapılan bir ihale ile 10 yıllığına Keskin Grup'a kiralandı. Yeni işletmeci otellerin antika değerindeki eşyalarını istemeyince ardı ardına müzayedeler düzenlendi. Tablolar, mobilyalar, halılar, pirinç avizeler, çini sobalar, altın varaklı aynalar, yatak odaları ve restoran eşyaları müzayede ile satıldı. Ekim ayında Yeşil Ev'deki, Halil Paşa'nm "Sultan Abdülmecid" tablosu 1 milyon 650 bin TL've alıcı buldu. Aynı açık artırmada 279 gravür ve 1 endam aynası toplamda 2 milyon 300 bin lira bedelle satıldı. 


Yeşil Ev'in 400 bin TL gelir elde edildi. 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden ismini alan Soğukçeşme Sokağı, 12 konak. 1 sarnıç ve tarihî dehlizleriyle birlikte kiralandı. Ayasofya Camii ve Topkapı Sarayı arasında yer alan ve Kültür Bakanlığı tarafında korunan sokakta bugüne kadar dünyanın birçok kral ve kraliçesi ağırlanırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanının doğduğu ev de bu konaklar arasında yer alıyor. 


Aynı sokakta bulunan Çelik Gülersoy Vakfı'ndan ismini vermek istemeyen bir yetkili, "Bu binalarda en ufak bir çivi bile çakılması yasak. Konakların her bir odası tarihi eser gibiydi. 

Çelik Bey, tüm eşyaları antikalardan seçerek yerleştirmişti. Şimdi tüm antika eşyaları satacaklar." diye konuştu. 


Zaman


Geri Dön