27 / 04 / 2024

Tarihi yarımada yenileniyor!

Tarihi yarımada yenileniyor!

Fatih'te tarihi yarımadada 2004 yılından bugüne 320 orta ölçekli eser restore edildi. Tarihi yarımadada yenileme çalışmaları devam ediyor.



Fatih'te tarihi yarımadada 2004 yılından bugüne 320 orta ölçekli eser restore edildi. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından temeli atılan 2 bin 776 parsel ve 3 bin 125 dükkandan oluşan, İstanbul'un simgelerinden Kapalıçarşı'nın restorasyon süreci de başlatıldı.

 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre çalışmalar kapsamında 10 medresenin restorasyonu tamamlanmış durumda.  Ekmekçizade Ahmet Paşa Medresesi, Sinan Paşa Medresesi, Hafız Ahmet Paşa Medresesi, Sultanahmet Medreses, Hadım Hasan Paşa Medresesi, Rüstem Paşa Medresesi, Nişanca Mehmet Bey Medresesi, Kaba Halil Medresesi, Şehzade Mehmet Medresesi, Üçbaş Nurettin Hamza Medresesi restore edildi.

 

Mehmet Şemsettin Efendi Tekkesi, Şeyh Ahmet Buhari Tekkesi, Beşikçizade Tekkesi, Emir Buhari Tekkesi, Sümbül Sinan Tekkesi ve Hindular Tekkesi'nin de restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete açıldı.

 

Arap Kuyusu Sıbyan Mektebi, Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi ve Çeşmesi, Kazgani Sıbyan Mektebi ve Çeşmesi, Nazperver Kalfa Sıbyan Mektebi, Ali Fakih Sıbyan Mektebi, Cevri Kalfa Sıbyan Mektebi, Üsküplü Yahya Paşa Sıbyan Mektebi de restorasyon geçirdi.

 

Kapalıçarşı’da restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden birisi olan tarihi Kapalıçarşı'da Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in inşaatını başlattığı 1461’den bu yana sayısız deprem ve yangın atlatan tarihi çarşının restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. 

 


Geri Dön