29 / 04 / 2024

Tarık Gürdil: İnşaat sektöründe talepler farklılaşıyor!

Tarık Gürdil: İnşaat sektöründe talepler farklılaşıyor!

Türk inşaat sektörü, tüketicinin barınma ihtiyacının ötesinde hayat tarzı üretmeye başladı. Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil, “Artık barınma tek ihtiyaç değil. Talepler farklılaşıyor. Bu da sektörü büyütüyor” dedi..



Dünyada ve Türkiye'de ekonomik gelişimin ana göstergesini inşaat oluşturuyor. Her sektörde yapılacak yatırım öncelikle inşaattan başlıyor. İnşaat sektörünün, kendine bağlı 200 den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmetlerin yanı sıra 2 milyon kişiye sağladığı istihdam ile talep oluşturan konumunda olduğunu dile getiren Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil, bu etkinin sektörün "ekonominin lokomotifi" olma vasfının en temel göstergesi olduğunun altını çizdi. Son 30 yıldaki gelişimin özellikle yaşam konsepti anlamında bir devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Gürdil, "80 ve 90'lı yıllar özellikle son 10 yıl ile karşılaştırıldığında, mekân ihtiyacının sadece "barınma" sağlamaktan öteye geçip sosyal hayat, güvenlik, yatırım, modern yapılaşma ekseninde ürünler sağlandığı dönem oldu" dedi. Gürdil, "Bu konuda devletin attığı adımlar özellikle sektöre yön verdi. Sadece  TOKİ  kapsamında 1984-2002 yılları arasında 43 bin konut üretilirken, bu sayı son 12 yılda toplam 650 bin konut olarak gerçekleşti. Bugün yıllık 1.1 milyon adet konut satışı ile sektör, Türkiye ekonomisi içinde çok önemli bir paya sahip" diye konuştu.


İHRAÇ EDİLEN ÜRÜN OLDU


Finans sektörünün inşaatla birlikte çalıştığını da söyleyen Gürdil, "Uzun vadeli kredilerle konut sahibi olma imkânı, ipotekli senetler, sukuk türevleri gibi araçların gelişmesi, özellikle son 10 yıllık süreçde yapılan teknik düzenlemelerle hayat bulmuş ve hızlı bir trendde gelişmiştir" diye konuştu.

İnşaat sektöründeki bu gelişmelerin, özellikle son dönemlerde tanıtılan kamu eliyle yapılacak olan süper projelerle desteklendiğinde sektöre yeni bir ivme kazandıracağını vurgulayan Gürdil, "Bu projeler, ülke olarak gelişmişlik düzeyinde tüm dünyaya bir "vizyon" sergilemek açısından çok önemli. Bu projelerle, inşaat, finans ve turizmde ciddi artış trendleri yakalanacak" dedi.


Sabah 30. Yıl eki


Geri Dön