17 / 05 / 2024

Tarımla uğraşanlar için altın tavsiye! Çekirdeğini sakın çöpe atmayın

Tarımla uğraşanlar için altın tavsiye! Çekirdeğini sakın çöpe atmayın

Tarımla uğraşan vatandaşlar kendilerine fayda sağlayacak yöntemleri merak ediyor. İşte o yöntemlerden biri hakkında detaylı bilgi paylaşımı yapıldı.



Kastamonu'nun Daday ilçesinde 1962 yılında kurulan fidanlık şefliğinde çam çeşitleri ile Daday'a özgü fidan türlerinin üretimi yapılıyor.

Ormandaki yabani meyve ağaçlarının çoğaltılarak yaban hayvanlarının besin kaynaklarını artırmak isteyen şeflik çalışanları, doğadan yabani meyveleri toplamaya başladı.

Toplanan meyvelerin çekirdekleri fide haline getirildikten sonra tekrar ormana dikiliyor.

Fidanlık Şefi Nurcihan Esra Gedikoğlu Kayacık, AA muhabirine, yaban hayvanlarının besin sahalarını genişletmeye çalıştıklarını anlattı.

Bunun için ormandan yabani meyveleri topladıklarını ifade eden Kayacık, atıl durumda bulunan fidan tüp makinesini küçük değişikliklerle çekirdek çıkarma makinesine dönüştürdüklerini söyledi.

Kayacık, yabani elma, erik, ahlat, kızılcık, badem, fındık ve ceviz gibi türlerden fidan ürettiklerini belirterek, şunları aktardı:

"Bu türlerimizle ormandan aldığımızı yine ormana geri veriyoruz. Ağaçlardan topladığımız meyvelerin çekirdeklerini fidanlığımızda çıkartıyoruz. Bu çekirdekleri tekrar toprakla buluşturuyoruz. Çimlenen tohumlar fidana dönüşüyor ve bu fidanlar ormana dikilerek tekrar ağaca dönüşüyor. Ormanlardaki canlılarımıza, özellikle yabani hayvanlarımıza ve arıcılıkla uğraşanlara kaynak oluyor."

 


Geri Dön