29 / 04 / 2024

Tarımsal amaçlı yapı nedir?

Tarımsal amaçlı yapı nedir?

31 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 28663 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği kapsamında yer alan tarımsal amaçlı yapı nedir? Yanıtı haberimizde...



Tarımsal amaçlı yapı nedir?

Tarımsal amaçlı yapılan yapılar, toprak koruma ve sulamaya yönelik altyapı tesisleri, hayvancılık ve su ürünleri üretim ve muhafaza tesisleri ile zorunlu olarak tesis edilmesi gerekli olan yapılar olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu tarımsal amaçlı yapıların tanımına 31 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 28663 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği kapsamında yer veriliyor. Konu ile ilgili hükümlerin yer aldığı tebliğin 4. maddesi aşağıda yer alıyor.


Madde 4-

Tarımsal amaçlı yapı

Toprak koruma ve sulamaya yönelik altyapı tesisleri, entegre nitelikte olmayan hayvancılık ve su ürünleri üretim ve muhafaza tesisleri ile zorunlu olarak tesis edilmesi gerekli olan müştemilatı, mandıra, ağıl, kümes, üreticinin bitkisel üretime bağlı olarak elde ettiği ürünü için ihtiyaç duyacağı yeterli boyut ve hacimde depolar, un değirmeni, tarım alet ve makinelerinin muhafazasında kullanılan sundurma ve çiftlik atölyeleri, seralar, tarımsal işletmede üretilen ürünün özelliği itibarıyla hasattan sonra iki saat içinde işlenmediği takdirde ürünün kalite ve besin değeri kaybolması söz konusu ise bu ürünlerin işlenmesi için kurulan tesisler ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı olduğu kabul edilen entegre nitelikte olmayan diğer tesislere deniyor.


Tarım arazisi nedir?

Tarım arazisi ile ilgili tanımlamaya da tebliğin aynı maddesinde yer veriliyor. Milli Emlak Genel Tebliğine göre tarım arazisi; Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, halihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen arazileri ifade ediyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön