01 / 05 / 2024

Tarlalar, yatırım gözdesi!

Tarlalar, yatırım gözdesi!

Konya ve çevresinde yatırım yapmak isteyenlerin tercihleri arasında ilk sırayı, imarlı olmayan tarla vasfındaki araziler oluşturuyor. Tarlada amortisman süresinin 4-5 yıla kadar düştüğüne dikkat çekiliyor.



Özellikle, Ankara, Aksaray ve İstanbul Yollan üzerinde bulunan imarlı olmayan arsalar, yatırım amaçlı olarak kullanılıyor. 


Konya'da bulunan Yapışan İnşaat, Taahhüt, Gayrimenkul ve Yatırım Şirketinin yöneticilerinden Yatırım Danışmanı Halil Poçanoğlu, yatırım için arsa alınmasını önerdiklerini söyledi. Tarla vasfında olan arsaların İstanbul, Ankara, Aksaray Yolu üzerinde ve belediyenin mücavir alanlan içinde ilerleyen zamanlarında Konya'nın oluşmasını ön gördükleri yerlerde bulunan alanlar, ticari alanların, yola yakınlık ve uzaklığın arazinin fiyatını belirleyen etkenler arasında olduğunu belitten Poçanoğlu, kira geliri için dükkan ve konut alımlarında bu yerlerin kendini 16-17 yılda amorti ettiğini aktararak, "Özelikle tarlada bu süre 4-5 yıla kadar düşebiliyor. Yatırımcı doğru yönlendirilirse, kısa zamanda alacağını amorti edebiliyor. Yatırımcılarımızın yatırımlarını olabildiğince tarla kanalına aktarmaya çalışıyoruz" dedi. 


Sanayi, konut alanı gibi yerlerin etrafındaki tarlaların yatırım açısından en güvenli liman olduğunu dile getiren Poçanoğlu, dolar, altın ve euroya insanların tam manası ile güvenemediğini söyledi. Konya'da ciddi ticaret erbapları olduğunu hatırlatan Poçanoğlu, avukatların, sanayicilerin, doktorların tarlalara yatırım yaptığını aktararak, işinde uzman olanlar ile konuşup, araştırarak yapılan yatırımdan zararlı çıkılmayacağını ifade etti. 


DOĞRU YERDEN YATIRIM YAPMAK ÖNEMLİ


Kendilerine gelen insanlara bir yeri pazarlama anlayışı ile hareket etmediklerini ifade eden Poçanoğlu, yatırım danışmanlığı görevi yaparak, insanların parasını doğru yerlere, para kazandıracak noktalara yönlendirdiklerini dile getirdi. Yatırımcının doğru kanallara yönlendirildiği takdirde hem para kazanıldığını hem de emlak danışmanlarına olan güvenin arttığına dikkat çeken Poçanoğlu, "Sanayicilerden, iş adamlarından memurlardan her kesimden gayrimenkullere yatırım yapan grup var. Burada önemli olan da doğru yerden yatırım yamak. Doğru yerden 3 bin metrekare bir yer aldığınız zaman iyi yatırım yapmış olursunuz, ancak doğru olmayan yerden yatırını için 50 bin metrekare yer alsanız da doğru yatırım olmaz. Burada parasal anlamda 20 bin TL'lik yatırım da yapılabiliyor, 3 milyon TL'yi geçen yatırımlar da yapılabiliyor" diye konuştu. 


TARIMLA İLGİLİ YASA UYGULAMADA SIKINTI OLUŞTURUYOR


Yeni çıkan yasalar dolayısı ile ciddi anlamda sıkıntılar yaşanabildiğini de aktaran Poçanoğlu, özellikle arsa ve tarla konularında sıkıntıların gündeme geldiğini belirtti. Kanunu tapu ile il ve ilçe tarım müdürlüğü yetkililerin yorumlayamamasından dolayı ciddi mağdur olanların olduğunu dile getiren Halil Poçanoğlu, arazilerin yeterli tarım arazisi sınıfına konulup, orada tarım yapılıp yapılmadığını bilmeden, tarlaların satılmasına engel olunan dönemler yaşandığını aktardı. Poçanoğlu, "Aynı yerde 4-5 parça tarlası olan insanlar, bunun birini satmak istediği zaman, tarım bütünlüğü açısından sıkıntı olacağından tapu ve tarım tarafından bu yerlerin satışında sıkıntılar oluyor. Bu insanları farklı yönlere itiyor. Tüm tarlaları sahte satış yapıp, gerçek satış yapacağı yeri başkasına satıyor. Diğer yerleri de bir yakınına satış yapmış gibi gösteriyor. Bu konular ile ilgili biz kanundan sonra görüşmeler yaptık. Ancak, 4 ay geçmesine rağmen hala bu konularda sıkıntılar çekiliyor. 

Bu sıkıntının bir an önce giderilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 


İHTİYAÇ OLDUĞUNDA ARAZİNİN BİR PARÇASI SATILAMIYOR


Tarım vasfındaki arazilerin Türkiye genelinde dekarlar ile düşünüldüğünü ve bundan dolayı tarım arazilerinin bölünmemesi için bu kanunun çıkarıldığını ifade eden Poçanoğlu, kıraç tabir edilen alanlar ile yatırımcının elinde ticari meta haline gelen malların bu statüde görüldüğünü belirterek, insanların kendi mallarını satmasında büyük sıkıntılar yaşandığını aktardı. Bu sıkıntıları kanun koyucuların gözardı etmeden gidermesi gerektiğini vurgulayan Poçanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:


 "İhtiyaçlara göre köy yerinde, belirli tarlaları satıp, oğlunu evlendirip, ev alacak insanlar var. Bu arazilerin bir kısmını satabiliyorlardı. Tarım artık, aynı bölgede 4 kilometre alan çevresinde arazisi bulunanların tek bir parçasını satamayacağını, hepsini birden satması gerektiğini söylüyor. Elbette arazilerin bölünmesini bizler de istemeyiz. 

Ama insanların kendi hisselerini satarken, başka sıkıntılara girmemeleri lazım. Kanun tarafından verilen mülk edinme hakkı ellerinden alınıyor. Bu ayrımı yapmadılar. Tarım yapılabilen, çiftçilik yapıldığında o kişilere yetecek yerlerin bölünmesini engelleyecek şekilde düzenleme yapılırsa, ülkemiz açısından daha iyi olacağını düşünüyorum." 


DIŞ ÇEVRE YOLU BEKLENTİLERİ ARTIRDI


Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık görevine gelmesi ile yatırımların biraz aha hızlanacağı düşüncesi oluştuğunu ve insanların beklentiye girdiğini söyleyen Poçanoğlu, dış çevre yolunun da bu beklentileri etkilediğini belirtti. Sarıcalar bölgesi ile çevre yolunun geçeceği diğer alanlarda arazi satışlarında yoğunluk oluştuğunun doğru olduğunu aktaran Poçanoğlu, "Sarıcalar da dış çevre yolunun geçebileceği öngörülen yerlerden bir tanesi. Bunun beklentisi oluştu. Şu andaki arazi alım satımlarında Sancalar bölgesinde bunun hareketliliği var. 

Dokuz, Sarıcalar, Tömek, Sarayköy, Tatköy, Zivecek de, dış çevre yolunun geçmesinin ön görüldüğü alanlar. Buralar kesinleşmemekle birlikte, şehir plancılarının ilerde Konya'yı görmek istedikleri bir harita. Kesin değil, çünkü o bölgede imar yok ve yatırımlar başlamadı. Bu güzergah açıldığında hem Konya'nın trafiği rahatlayacak hem de yatırımcıların oralarda yaptığı gayri menkuller yatırımlarının değerlenmesine vesile olacak" dedi. 


Mustafa Özçelik / Konya Yenigün




Geri Dön