28 / 04 / 2024

Tarsus OSB'nin temeli Mayıs'ta atılacak!

Tarsus OSB'nin temeli Mayıs'ta atılacak!

Tarsus OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ruhi Koçak, Tarsus OSB’nin 1660 dekarlık ilk etap kamulaştırma çalışmalarının tamamlandığını müjdeledi. OSB'nin temelinin Mayıs ayında atılması hedefleniyor...



Mersin - Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ruhi Koçak, 1.660 dekarlık ilk etap kamulaştırma çalışmaları tamamlanan Tarsus OSB’nin bu yılın Mayıs ayında temelinin atılacağını açıkladı.

Ana projesi D750 Karayolu üzerinde 5300 dekar olarak planlanan ve ilgili yasa gereği Organize Sanayi Bölgeleri’nde faaliyet gösteren tüm sektörlere açık olan Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (Tarsus OSB) 1660 dekarlık ilk etap arazi kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Dünya'dan Mehmet Nqabi Batuk'un haberine göre; son olarak altyapı projelerini tamamlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaya gönderen Tarsus OSB Yönetimi, Mayıs'ta temel atmaya hazırlanıyor. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Ruhi Koçak, şuana kadar 35 firma ile sözleşme imzaladıklarını belirterek, ilk etapta yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Koçak, "Yatırımlar tamamlandığında da yaklaşık 15 bin kişiye yeni istihdam alanı yaratacağız" dedi.

Arazinin metrekare fiyatı 125 lira

Koçak, Tarsus OSB’de arazilerin yüzde 50’sinin satışını gerçekleştirdiklerini söyledi ve kalan araziler için de birçok firma ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Mart'tın sonuna kadar 1’inci etapla sınırlı olmak üzere arazi fiyatlarının metrekaresini 125 TL'den yatırımcıya sunacaklarını ifade eden Koçak, "Yatırımcılarımızı bölgemize çekebilmek adına uygun şartlarda arazi üretmek için elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu nedenle yılbaşına kadar geçerli olan 1’inci etap arazi fiyatlarımızı 31 Mart 2020 tarihine kadar metrekaresi 125 TL’den yatırımcıya sunmaya devam etme kararı aldık. Bu sayede 1’inci etabımızda geriye kalan yüzde 50’lik kısım arazilerimizin de kısa süre içinde satılacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Lojistik sektörüne ilişkin ciddi bir arazi talebi aldık"

Tarsus OSB, Mersin Uluslararası Limanı’na 44 kilometre, Çukurova Bölgesel Havalimanı’na 25 kilometre, Yenice Lojistik Merkezi’ne 18 kilometre mesafede yer alıyor. Koçak, lojistik sektörüne ilişkin de ciddi bir arazi talebi aldıklarını söyledi. Koçak, sözlerine şöyle devam etti; "Şuana kadar arazi satışı yaptığımız firmaların yüzde 40’ı gıda, yüzde 15’i metal, yüzde 15’i plastik, yüzde 25’i de karma dediğimiz yan sanayi kuruluşudur. Mersin, Adana,  İzmir  ve İstanbul’dan yatırım için gelenler var. Firmalarımızın yüzde 20’si bölge dışından, yüzde 80’i de bölge içinden"

BİRİNCİ ETABIN KAMULAŞTIRMASI TAMAM

OSB’nin kurulacağı alanın yüzde 95 özel mülkiyet alanı olduğuna vurgu yapan Koçak, alanın kamulaştırılması için 150 ila 200 milyon lirayı bulan ciddi bir kaynak ihtiyaçlarının olduğunu belirtti. 1660 dekarlık 1’inci etap arazilerinin acele kamulaştırma işlemlerini tamamladıklarını ancak mahkemede bilirkişiler tarafından belirlenen arazi fiyatlarının kamunun zararına neden olduğunu ifade eden Koçak, konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. Koçak, şu ifadeleri kullandı;

"Biz projeye başladığımızda, o arazilerde 5-6 lira olan metrekare fiyatını vatandaşın yanında olmak için 12-13 liraya çıkartarak kamulaştırma bütçemizi oluşturmuştuk. Ancak mahkeme aşamasında bilirkişiler, arazilerin gerçek fiyatının üzerinde 31 ila 35 lira arasında değişen rakamlar getirdi. Bizde yatırımların gecikmemesi için arazi sahiplerine toplamda 34 milyon lira ödeme yapmak durumunda kaldık. Söz konusu art niyetli kişiler tarafından bu süreçte ciddi bir kamu zararı oluşturuldu. Hukuki sürecimiz devam ediyor"


Geri Dön