14 / 05 / 2024

Tasarımla renklenen projeler yeşilden ilham aldı!

Tasarımla renklenen projeler yeşilden ilham aldı!

İlginç tasarımlar bazen bir nehrin kenarında hayat buluyor bazen ise metropollerin tam ortasında...



Ekolojik projeler artık sadece foksiyonellikleri ile değil tasarımları ile de kendinden bahsettiriyor. İlginç tasarımlar bazen bir nehrin kenarında hayat buluyor bazen ise metropollerin tam ortasında...

River Mersey, Liverpool'u dünyaya tanıtacak
İngiltere en büyük kentsel planlama projelerinden birine hazırlanıyor. Liverpool şehrini dünya mimarlarının gündemine getirmesi hedeflenen River Mersey projesi 4.5 milyar dolar yatırımla hayata geçirilecek. Mersey Nehri'nin etrafından 1.7 milyon metrekare alan üzerinde hayata geçirilmesi planlanan proje 14 bin konuttan oluşacak ve inşaat aşamasında 20 bin kişiye istihdam yaratacak. Proje 30 yıl boyunca belli aralıklarla devam edecek. 2011 yılında yapımına başlanacak projede konutlar, ofis binaları , otel, perakende alanları, eğitim ve eğlenme merkezlerini kapsayan çok geniş bir alana yayılacak.

Keskin iklim geçişlerine göre tasarlandı
Çin'in Jiangsu bölgesindeki Nanjing Tıp Fakültesi bu günlerde tıp alanında olduğu kadar mimari alanda da bir yeniliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Building Design Partnership (BDP) şirketi tarafından hayata geçirilen proje 70 bin metrekarelik geniş bir alana yayılacak. Öğretim ve araştırma olmak üzere iki ayrı bölüme ayrılacak binada ayrıca tıp müzesi de yer alacak. Göl kenarında yer alan üniversitenin dizaynında en önem verilen ayrıntı ise bölgenin karakteristik keskin iklim değişikliklerini göze alınarak yapıldı. Bunaltıcı yazlardan bir anda yaz tayfunlarına geçebilen hava koşullarına uygun olarak tasarlandı.

Sınır'da tasarım var
Türkiye-Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı bu aralar yeni yapılan alışveriş projeleriyle hareketleniyor. Sıon olarak ise sınırın Gürcistan tarafında ünlü Alman mimarlık şirketi J. Mayer Mimarlık tarafından hayata geçirilen bir projeye bir hayli dikkat çekiyor. Sınırdaki gümrük bölgesinde hayata geçirilecek proje katlı terasları, kafeteryaları, güvenlik güçleri ve çalışanlara ait bölümler ile ziyaretçilerin ağırlanacağı bölümlerden oluşacak.

Nouvel'den, Sidney'e dikey botanik bahçesi
Fransızların dünyaca ünlü mimarı Jean Nouvel'in Sidney'de tasarladığı One Central Park projesi oldukça ses getireceğe benziyor. Aslında 2008 yılında tasarlanan proje krize takılmış bu nedenle hayata geçirilememişti.Şimdi ise krizden çıkışım sinyallerinin görülmesi ile beraber yeniden planlamaya alındı. 600 milyon Avusturya dolarına mal olacak proje biri 16 diğer 33 olmak üzere iki kuleden oluşacak. Nouvel'in Sidney'in merkezindeki sınırlı arazi kullanımını dikkate alarak hayata geçirdiği projede geniş ve yatay bir bahçe yerine iki kuleden oluşan binayı adeta dikey bir botanik bahçeye çevirerek yer kazanıyor. Mart 2010'dan beri planlanan aşamasında olan projeye bu aralık ayından itibaren başlanacak.

Ron Arad'ın yeni eseri
İsrail'in en ünlü mimarlarından Ron Arad tarafından Tel Aviv'in en lüks caddelerinden Ha Yarkon Caddesi üzerinde yapılan rezidans projesi son dönemde herkesin ilgisini çekiyor İnşaat çalışmalarına bu yıl başlanması planlanan projede 154 Ha Yarkon Caddesi'nin köşesinde L şeklinde bir mimariden temel alıyor. Teras ve balkonlarından denize bakan bir konumda hayata geçirilen proje aslında 2006 yılında planlandı . Ancak şehrin bu en lüks projesi ancak bu yıldan itibaren hayata geçirilecek. 1100 metrekarelik bir alan üzerinde hayata geçirilecek projede en alt kattaki dairelerin bile deniz manzarasına sahip olabileceği şekilde tasarlandı.

Bangladeş'in ilk yeşil apartmanı
Dünyadaki mimari gelişimlerden tüm ülkeler nasibini alıyor. Bangladeş'in Daka kendi de son mimari gelişimler, yakından takip edenler arasında geliyor. Oli Mahmud Mimarlık tarafından ülkenin en yeşil projelerinden biri olarak görülen bu proje kentin en seçkin mekanlarından Pallabai'de hayata geçiriliyor. Bangladeşlileri ilk defa ekolojik kriterlere uygun proje ile tanıştıracak olan bu apartman toplam 10 kattan oluşan butik bir yapıda olacak. Binanın en temel dizayn dinamikleri dikey yapıda olması ile balkonlarda yer verilen yeşil ayrıntılarda gizli. 2009 yılının Kasım ayında inşaatı başlanan apartman 2011 yılının sonunda tamlanarak Bangladeş'i ilk yeşil apartmanına kavuşturacak.
Sabah-Dilek Taş


Geri Dön