05 / 05 / 2024

Taşınabilir ve ergonomik Tiny House'lara talep arttı! Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları neler?

Taşınabilir ve ergonomik Tiny House'lara talep arttı! Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları neler?

Taşınabilir, ergonomik, ekolojik ve maliyetsiz oluşlarıyla son zamanlarda milyonların göz bebeği olan Tiny House'lar uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Peki Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları ve dezavantajları neler?



YILDA YAKLAŞIK 100 TANE ÜRETİYOR

Merkezi İzmir'de bulunan ve talebin artması üzerine Bursa ve Muğla illerinde de atölyeler açan HB Tiny House firması, tiny house (küçük tekerlekli ev) kategorisinde beş farklı boyutta üretim yapıyor. Beş ile dokuz metre arasında değişen evlerin iç tasarımları müşterinin talep ve isteğine göre şekilleniyor. HB Tiny House Firma Sahibi ve Mimar Hakan Baykoz, Türkiye'nin hemen her ilinden sipariş aldıklarını belirtiyor. Günümüz ekonomik şartlarında zorlananların bu tarz ekolojik ve daha uygun fiyatlı evlere yöneldiğini söyleyen Baykoz, inşa ettikleri ev fiyatlarının 229 bin TL ile 370 bin TL arasında olduğunun altıni çiziyor.

Firmanın kullandığı ürünlerin yüzde 90'ı ahşap. Baykoz, ancak çoklu projelerde metal iskelet de kullandıklarını söylüyor. Müşterinin isteğine göre hareket eden firma, fiyatların malzeme ve kalitesine göre farklılık gösterdiğini vurguluyor. “Atölyelerimizde ayda toplam 12 ev üretiyoruz. Kapasitemiz de zaten bu kadar. Yurt dışından talep alsak da siparişlere yetişmemiz için ayda en az 20 sipariş inşa etmemiz gerekiyor. Üç atölyemizde 17 kişi istihdam ediyoruz. Siparişlere ancak yetişiyoruz” diyen Baykoz, üretimde kullandıkları ahşabı Türkiye'den temin ettiklerini söylüyor. Firma, butik üretimin yanı sıra toplu üretimler de yapıyor. Ayda yedi ya da sekiz 'tiny house' talebi alıyor ve vilda 90-100 adet üretim gerçekleştiriyor. Baykoz, seri üretimi düşünmediklerini ve butik üretime devam edeceklerinin altını çiziyor.

Taşınabilir ve ergonomik Tiny House lara talep arttı! Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları neler?

ŞİMDİ 'DORA HAUS'LAR MODA

‘Tiny house' furyasından sonra, bu evlerin bir değişik ve aynı amaçla üretilen benzeri ‘Dora Haus'lar oldu. Dışarıdan bir çadırı andıran ve fanus görünümlü bu ekolojik evler, 'tiny house'lardan sonra en çok tercih edilenlerden oldu. Mimar Sinan Üniversitesi mezunu olan ve sonrasında yurt dışı ve yurt içinde 20 yıllık profesyonel hayatını geride bırakarak DoraPlus'ı kuran Mimar Bekir Akgül, inşaat ve projecilik alanlarında uzmanlaşmış bir firma. Kurucu ortaklarının farklı sektörlerdeki tecrübelerini DoraPlus Yapı Sanayi AŞ altında toplayan Bekir Akgül, buradan yola çıkarak Türkiye'deki akımın öncüsü olmuş. “Çetin kış koşulları DoraPlus ve çöl iklimleri gibi farklı sıcaklık koşullarında kullanılabilir. Kullandığımız çok yönlü membran kumaş ve alt katmanları, mükemmel bir yalıtım imkânı sunuyor. Bunun yanı sıra aerodinamik yapısı sayesinde kuvvetli rüzgâra, şiddetli kar ve yağmura karşı da dayanıklılık sağlıyor” diyen Akgül, hızlı kurulumu ve güvenli yapısı sayesinde afet dönemlerinde de acil barınma için rahatlıkla kullanılabileceğini söylüyor. Dora Haus'ların özelliklerinden ise şu sözlerle bahsediyor:

“Asma katı yapılabilecek boyutlarda bir yapı ve tepesinde tüm gökyüzünü izleyebileceğiniz ‘skylight' ismi verdiğimiz cam tavanı bulunuyor. İçerisinde jakuzi ve isteğe bağlı olarak şöminesi bulunan oturma alanı bulunuyor. Aslında tamamen üst segment ürünlerle hazırlanmış bir villadan bahsediyoruz. Bunun yanı sıra Ar-Ge çalışmaları tarafımızca yapılmış olan ve yerli üreticilerle birlikte ürettiğimiz üçgen güneş paneller sayesinde, bir evdeki enerji ihtiyacım tümüyle karşılayabilecek sistem mevcut. Maliyet konusu kalitei ve üst seviye konforlu görüntüsü nedeniyle hep fazlaymış gibi düşünülüyor. Fiyatlarımızın gayet kullanıcı dostu olduğunu söyleyebilirim.”


Geri Dön