05 / 05 / 2024

Taşınabilir ve ergonomik Tiny House'lara talep arttı! Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları neler?

Taşınabilir ve ergonomik Tiny House'lara talep arttı! Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları neler?

Taşınabilir, ergonomik, ekolojik ve maliyetsiz oluşlarıyla son zamanlarda milyonların göz bebeği olan Tiny House'lar uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Peki Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları ve dezavantajları neler?



Pandemiden kaçışın adreslerinden olan “tiny house' akımının son örnekleri; Tureks Uluslararası Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen “Premo Prefabrik, Modüler, Tiny House Yapım & Dekorasyon Fuarı’nda sergilendi. Türkiye'nin ilk “Tiny House' fuarı olma özelliğini taşıyan etkinlikte, sektörün tüm profesyonelleri bir araya toplandı. Yeni modeller tanıtıldı.

İMARSIZ ARAZİLER SORUNU

Tiny house’lar konusunda en merak edilen şey, bu evlerin yasal olup olmadığı. Öncelikle 'tiny house' çeşitlerine göre bu durum değişiklik gösteriyor. Çekme karavan niteliğinde olmaları ve taşınabilmeleri nedeniyle herhangi bir imar şartı yok. Bu evler imarsız arazilere de yerleştirilebiliyor, ancak resmi römorklu olması şartıyla. Plaka ve ruhsat olacağı için imarlı veya imarsız tüm arazilere konulabiliyor. Sabit “tiny house' ise yalnızca imarlı arazisi ve tarlası varsa ve birinci derecede sit alanı değilse hiçbir izin almadan tiny house’nu park edebiliyor. Baykoz; “Birinci derecede sit alanı olsa dahi, zemine bir şey çakmadıkları, kuyu açmadıkları ve kazı kazmadıkları zaman sorun olmuyor. Mesela Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi, bu tür evlerin girişini yasakladı. Çarpık yapılaşmadan dolayı istemiyorlar, ama tam tersine yapılaşmayı engelleyen bir durum. Bu durumun ve yaygınlaşmanın önünü kesmek mümkün değil. Yakın zamanda belediyenin kararının değişeceğini umuyorum” diyor.

Taşınabilir ve ergonomik Tiny House lara talep arttı! Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları neler?

Yaz ve kış dönemlerinde bu tip evlerin rahatlıkla kullanabileceğinin altını çizen Baykoz'a göre; “tiny house’ seçimindeki en önemli husus, malzemenin kaliteli olması. Atölyenin yanında bahçesi olan her marangozun ‘tiny house’ yapmaya kalkıştığını iddia eden Baykoz, “İyi firmalar arttıkça, işin kalitesi artıyor. Benim fiyatlarım çok cazip. Kimisi, bu fiyatlarla yaparsam piyasayı kıracağımı söylese de tam tersine diğer firmalardan da eleştiri alıyorum” diyor. Baykoz'a göre gelecek yıllarda “tiny house parkları yaygınlaşacak ve öğrencilere kiralanacak.

"KAMP ALANLARI TERCİH EDİLEBİLİR”

Merkezi Manisa Turgutlu'da bulunan ve “tiny house üreten firmalardan biri de Tur Karavan Prefabrik. Altı ile dokuz metre aralığında üretim yapan marka tarafından ruhsat ve plaka çıkarılıyor. Ruhsatta bu tip evler, karavan statüsünde gözüküyor. Tiny house’ları trafik standartlarına uygun olarak inşa ettiklerini söyleyen Baykoz, yasal ve standart ölçüde, gabari (maksimum yükseklik ve genişlik) kuralları denilen boyutlarda ürettiklerini belirtiyor. Bununla beraber trafikte kolayca 4x4 arazi araçları ya da üretici firmaların özel teslim araçlarıyla taşınabiliyor.
Akıllarda en çok soru işareti yaratan bir diğer konu ise alınan evlerin nerelerde kullanılabileceği. Son yıllarda yaygınlaşan tiny house'lar için karavan parklar veya tiny house parklar yapılmaya başlandı. Özellikle İstanbul, İzmir ve Muğla illerinde çoğalmaya başlayan bu park alanlarında tiny house’lar bırakılarak aylık kira bedelleri karşılığında konaklanıyor. Kişi, kendi arazilere yerleştirilebiliyor.

Taşınabilir küçük evlerin maliyet hesaplaması, yapımda kullanılan iskeletlere göre değişiyor. Üretim yapan firmalar, bu evleri genelde üç ayrı iskelet seçeneğiyle üretiyor. Uzun ömürlü olan hafif çelik iskelet; uzun vadede dayanıksız ama ekonomik. Sanayi tipi siyah boru tipi iskelet ve fiyatı daha yüksek ama doğal görünüm sağlanan ahşap iskelet. Bu iskelet yapılarına göre fiyatlar belirleniyor. Evlerin garantisi ise iki yıl olsa da herhangi bir sorun yaşandığında firmalar desteğini sürdürüyor.


Geri Dön