22 / 12 / 2024

Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonu nasıl oluşturulur?

Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonu nasıl oluşturulur?

Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik gereğince; Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonu oluşturuluyor. Peki, Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonu nasıl oluşturulur? Görevleri nelerdir?



Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonu nasıl oluşturulur?

Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için Bakanlıkça yapılacak ayni, nakdi ve teknik yardımların usul ve esaslarını belirliyor.


Yönetmelik gereğince, Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonu oluşturuluyor. Peki, Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonu nasıl oluşturulur? Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonu görevleri nelerdir?


Taşınmaz kültür varlıklarına yardım komisyonunun oluşumu ve görevleri

Komisyon, Müsteşar başkanlığında, ilgili müsteşar yardımcısı, Genel Müdür, teknik işlerden ve yardım sağlanmasından sorumlu genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve şube müdüründen oluşur. 


Müsteşarın bulunmadığı hallerde komisyona müsteşar yardımcısı başkanlık eder. Komisyon, gerek görmesi halinde uzman kişilerden bilgi veya görüş alabilir. Komisyon kararları salt çoğunlukla alınır ve Müsteşar Onayı ile yürürlüğe girer. Komisyonun sekretarya hizmetleri Genel Müdürlükçe yürütülür.


Komisyon, her yılın mart ayında toplanarak gerçek veya tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına yapılacak ayni, nakdi ve teknik yardım başvurularını bu Yönetmelikte belirlenen kriterlere göre değerlendirerek karar verir. 


Komisyon kararlarında yardım yapılacak kişi, tahmini bedeline göre yapılacak yardım miktarı, yardım türü ve ödeme şekli belirtilir. 


Komisyon, proje uygulamalarında yardım miktarının yüzde yirmi (%20) sine kadar ön ödeme yapılmasına karar verebilir.


Komisyonca yardım yapılmasına karar verilenlerden yılı içinde yardım yapılamaması hallerine münhasır olmak üzere, tahmini bedelleri toplamı, bütçe ödeneklerinin yüzde on (%10) unu geçmeyecek nisbette yedek liste belirlenir.


Yılı içinde tamamlanamayacak büyük uygulama projeleri için, kısımlara bölünerek sonraki yıllarda yardım talebinde bulunulabilir. Yıllara sari işlerde, işin devamı niteliğindeki başvurular öncelikle değerlendirilir. 


Gerek görülen hallerde Başkan komisyonu toplantıya çağırabilir.


Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Yönetmeliği!


Geri Dön