29 / 04 / 2024

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi iptali!

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi iptali!

Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak ve bu kişiler emlakçılık yapamayacak. Peki Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi nasıl iptal edilir? İşte Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi iptali...



Ev, arsa ve iş yeri alıp satacak ya da kiralayacak vatandaşlar ve emlakçılar için devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldı.  Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlüğe girerek Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yeni düzenleme kapsamında; emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin yükseltilmesi, haksız rekabetin önüne geçilmesi ve kayıt dışılığın yasaklanması planlanıyor. Artık yetki belgesi almayanın emlakçılık yapamayacak ve belgesi bulunmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacak.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi nedir?

Taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmek için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgeye yetki belgesi deniyor.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi nasıl alınır?

5 Eylül 2018 tarihi itibarı ile Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi resmi siteden alınan başvurular sonrası Ticaret İl Müdürlükleri'nden alınıyor. Yetki belgesi almak isteyen emlakçıların TTBS sayfasına girip başvuru yapmaları gerekiyor. Ticaret İl Müdürlükleri sistem üzerinden gelen başvurular sonrasında başvuru yapan işletmeyi yerinde ziyaret edip, yetki belgesi şartlarını taşıyıp taşımadıkları kontrol ediyor. İncelemeleri tamamlanan işletmelere yedi rakamdan oluşan ve il plaka koduna göre bir numara veriliyor.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi iptal edilebilir mi?

Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi halinde, on beş gün içinde işletme tarafından Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildiriliyor.

Yetki belgesinin verilmesinde aranan şartlardan en az birini taşımadığının bildirim üzerine veya resen il müdürlüğünce tespiti, işletmenin de şartlarını 6'ncı maddeye uygun hale getirmesinin mümkün olmadığı durumlarda yetki belgesi aynı gün iptal ediliyor.

Diğer durumlarda, şartların 6'ncı maddeye uygun hale getirilmesi için işletmeye bildirim veya tespit tarihinden itibaren otuz gün süre veriliyor. Yetki belgesi bu süre boyunca askıya alınıyor.

Yetki belgesi askıya alınan işletmenin askı süresi içinde taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunduğu tespit edilmesi durumunda yetki belgesi aynı gün iptal ediliyor.

Yetki belgesi askıya alınan, askıdan indirilen veya iptal edilen işletmeye, durum gerekçesiyle birlikte üç gün içinde Bilgi Sistemi üzerinden bildirilir. Beş gün içinde yazılı olarak yetkili idareye bildiriliyor.

10 maddede emlakçılıkta devrim!

Yetki belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak!


Geri Dön